Samfunn

Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes.

– Hvem vet, kanskje vil jeg bidra sterkere privat

Harald Tom Nesvik fra Ålesund blir Norges nye fiskeriminister. Per Sandberg trekker seg fra både ministerposten i regjeringen og nestledervervet i Frp.

Publisert Sist oppdatert

Harald Tom Nesvik (52) fra Ålesund ble mandag utnevnt til Norges nye fiskeriminister i ekstraordinært statsråd, etter at Per Sandberg trakk seg. Sandberg trakk seg også fra nestledervervet i Fremskrittspartiet.

– Jeg er ydmyk og takknemlig over å ha blitt utnevnt som fiskeriminister. Jeg har mange viktige oppgaver å ta fatt på. Norsk fisk er en fantastisk ressurs. Jeg ser frem til å samarbeide med fiskerinæringen og gjennomføre regjeringens politikk, sier Nesvik i en pressemelding.

Videre sier han at Sandberg har gjort en «fantastisk innsats som fiskeriminister», og at han vil videreføre Sandbergs arbeid for å styrke norsk fiskerinæring.

Sandberg omtaler sin tid som fiskeriminister som spennende, men sier at han gjerne skulle fortsatt.

– Jeg har mye ugjort i en fantastisk næring, og skulle stått noe lenger, men det er likevel en tid for alt. Og, hvem vet, kanskje vil jeg bidra sterkere privat, sier Sandberg.

Jensen: – Forståelig

Frp-leder Siv Jensen har forståelse for de sterke reaksjonene som fulgte Sandbergs Iran-tur i sommer. Sandberg har blant annet blitt kritisert for brudd på sikkerhetsrutinene til regjeringen (se faktaboks).

– FrPs posisjon overfor Iran er og skal være meget tydelig, sier hun.

Hun trekker frem Sandberg som en viktig profil for Frp, men mener likevel at det var klokt av ham å tre til side.

– Per har vært viktig for FrP og regjeringen gjennom mange år. Han har gjort en formidabel innsats for partiet over mange år og at det blir et stort rom å fylle. Jeg mener likevel det er klokt at Per nå velger å gå av, sier Jensen.

Per Sandberg ble valgt som nestleder i 2006, samme år som Siv Jensen ble valgt til leder. Han har vært stortingsrepresentant fra 1997 til 2017 og har ledet både Stortingets justiskomité og transportkomité.

Ny nestleder konstitueres

Frp vil ved neste sentralstyremøte, som er planlagt til 3. september, konstituere ny nestleder. Det har blitt spekulert i om tidligere justisminister Sylvi Listhaug, som måtte gå av tidligere i år, kommer til å fylle den posisjonen.

– Jeg mener det er naturlig at det konstitueres en fungerende første nestleder, og vil invitere sentralstyret til å gjøre det på sitt første møte. Vervet som første nestleder er viktig. Både partiet og jeg trenger det i arbeidet frem mot valget neste år, sier Jensen.

Frp opplyser i en pressemelding at konstitueringen vil vare frem til landsstyremøtet i oktober, der landsstyret kan velge å forlenge konstitueringen frem til landsmøtet i mai neste år.

På Frps landsmøte i 2019 skal begge nestlederposisjonene velges på nytt. I forkant av landsmøtet vil en valgkomite sammensatt av fylkeslagene med størst valgoppslutning legge frem en innstilling til valgene.

Sandberg-saken:

  • 27. juli ble det kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på en privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.
  • 29. juli ble det kjent at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes (28). Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.

  • 30. juli kom Sandberg tilbake til Norge. Han fastholdt at han var i Iran på privat ferie, og at han ikke hadde politiske møter på turen. Ifølge Sandberg ble feriemålet avgjort bare 14 dager på forhånd etter at en plan om å reise til Tyrkia gikk i vasken.

  • 31. juli opplyste Statsministerens kontor at Sandberg først orienterte dem om Iran-reisen to dager etter at han kom til landet. Ifølge regjeringens arbeidsreglement skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes. Samme dag bekreftet Sandberg at han og Letnes er kjærester.

  • 1. august ble det kjent at Sandberg hadde med jobbtelefonen på Iran-ferien, noe som strider mot sikkerhetsrådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Telefonen er nå inndratt og levert til PST. Telefonen inneholdt blant annet departementets saksbehandlingssystem, epost, sms-er og kontaktliste.

  • 2. august rykket lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, ut og ba Sandberg vurdere sin stilling som første nestleder i Frp. Også Frps Christian Tybring-Gjedde har etterlyst konsekvenser av Iran-turen.

  • 3. august avviste Letnes overfor NRK at hun har tilknytning til det iranske regimet, og forklarte deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge. Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet og fikk opphold i 2008. Også Sandberg har flere ganger deltatt på arrangementer i regi av Irans ambassade i Norge, også markeringen av landets nasjonaldag og innføringen av islamistisk republikk i 1979, etter at han ble fiskeriminister i 2015.

  • 9. august antydet Sandberg at han hadde gode grunner til ikke å varsle SMK om Iran-turen på forhånd, men ville ikke si hvilke.

  • 10. august meldte TV 2 at Sandberg tidligere har takket nei til flere sikkerhetsbrifer fra PST, blant annet i forkant av turer til høyrisikoland som Russland og Kina. Overfor NTB har Sandberg benektet dette.

  • Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har ifølge NRK startet en undersøkelse av Bahareh Letnes' bakgrunn og mulige bånd til Irans regime.

  • I et intervju med TV 2 11. august sa Sandbergs datter at faren kan komme til å trekke seg fra statsrådsposten. Hun sa at årsaken til at faren ikke informerte SMK, er at han ville unngå at hans fraseparerte kone fikk kjennskap til planene. Sandbergs fraseparerte kone Line Miriam Sandberg er i dag statssekretær i Helsedepartementet.

  • Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har stilt en rekke spørsmål om reisen til Sandberg og statsminister Erna Solberg (H). Solberg, som så langt har uttrykt tillit til Sandberg, har frist til mandag 13. august med å komme med ytterligere svar, blant annet på om sensitive opplysninger knyttet til Sandbergs mobiltelefon ikke er kompromittert under reisen til Iran.

  • Mandag morgen meldte både Aftenposten og Dagens Næringsliv at Sandberg ville gå av samme dag.

(Kilde: NTB)


Powered by Labrador CMS