Samfunn

Illustrasjonsfoto.

– Et gjennombrudd

Kommersielle aktører vil dermed bli stengt ute fra bestemte anbudsrunder.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen foreslår en bestemmelse som gir adgang til å reservere konkurranser om kontrakter om helse- og sosialtjenester for ideelle organisasjoner, der visse vilkår er oppfylt.

– Det er et stort gjennombrudd at regjeringen nå vil tydeliggjøre adgangen til å reservere konkurranser om kontrakter til ideelle aktører gjennom forskrift, sier Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær i Frivillighet Norge.

Dette vil for eksempel kunne gjelde for barnevernstjenester og sykehjemstjenester. Forslaget er nå ute på høring.

Velferdmiks i fremtiden

Ideelle aktører har vært med på å bygge velferdsstaten og Slotterøy Johansen mener det er avgjørende at regjeringen legger til rette for at de også i framtida kan være med på å utvikle og levere gode tjenester til beste for brukerne og samfunnet.

– Det vil gjøre denne muligheten bedre kjent for de som jobber med anskaffelser. Nå bør ingen være i tvil om at det er mulig å reservere anbudskonkurranser for ideelle aktører, sier han.

Forslaget om endring i forskrift om offentlige anskaffelser, forskrift om innkjøpsregler i forsyningssektorene og forskrift om konsesjonskontrakter er nå sendt på høring.

«Norge har en lang tradisjon for å bruke ideelle aktører i velferdstjenestene. Aktørene har høy kompetansen, stort engasjement og nyter stor tillitt i befolkningen,» skriver regjeringen i en pressemelding.

Regjeringen mener at en miks av offentlige, kommersielle og ideelle leverandører fører til de beste helse- og sosialtjenestene for befolkningen. Den foreslåtte bestemmelsen vil bidra til at denne velferdsmiksen kan bestå også i fremtiden.

Powered by Labrador CMS