Samfunn

BLIR IKKE STILLE: Sylvi Listhaug trekker seg som justisminister, men lover å «ikke gå stille i dørene» i Stortinget.

– Kan bety slutten på det borgerlige samarbeidet

Sylvi Listhaug i fri dressur på Stortinget vil skjerpe frontene og jage KrF mot Jonas Gahr Støre, mener analytiker.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror dette er begynnelsen på slutten for den borgerlige samlingen som Erna Solberg har jobbet intenst for å få til helt siden 2009, sier analytiker og daglig leder i Politisk Analyse, Aslak Bonde.

Førsteamanuensis og statsviter Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener på sin side at KrF er den store vinneren i denne saken.

– Den store vinneren er KrF. Her snakker vi om en avgang som kom som manna fra himmelen. Hareides mørkeste natt er med ett forvandlet til et hav av lys, sier Tuastad.

Brukte Facebook også til avskjeden

Så gikk hun av. På Facebook. Frivillig, ifølge Sylvi Listhaug selv. Hun slapp selv bomben i dag morges, og løste dermed det politiske dramaet som har bygget seg opp til det som kunne endt med mistillit og regjeringskrise senere på dagen.

Først på Facebook og siden i en egen pressekonferanse fortalte Sylvi Listhaug at hun trekker seg som justis- og beredskapsminister. Hun hadde meddelt statsminister Erna Solberg om sin avgjørelse sent mandag kveld, ifølge Solberg selv.

– Dette er et valg som er riktig av hensyn til meg selv, av hensyn til landet og av hensyn til partiet, sa Listhaug på pressekonferansen, før hun garanterte for all verden:

– Jeg vil ikke være sånn som alle andre. Jeg fortsetter min kamp fra Stortinget.

Kampen hun snakker omhandler om innvandrings- og integreringspolitikk.

– Jeg lover en ting: Det er ikke å gå stille i dørene på Stortinget.

Jeg vil ikke være sånn som alle andre. Jeg fortsetter min kamp fra Stortinget

Det var ingen ydmyk og beskjeden Sylvi Listhaug som begrunnet sin avgang i morges. Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre ble beskyldt for å «kneble ytringsfriheten» og satt i gang en «heksejakt» på henne som person. Listhaug mener hun for all del måtte unngå å gi Støre muligheten til å bli statsminister.

– Jeg vil ikke at folk skal oppleve en slik katastrofe for landet, som Jonas Gahr Støre som statsminister hadde vært. Han er uegnet til å være statsminister i Norge, sa Listhaug.

Jeg opplever KrF som et parti totalt uten ryggrad

På spørsmål om hva hun mente om KrFs rolle i denne saken, la hun heller ikke fingrene i mellom:

– Jeg registrerer hva KrF har gjort i denne saken her. Det blir spennende å se hvilken side de velger. Jeg opplever KrF som et parti totalt uten ryggrad.

Vil skade regjeringen

Aslak Bonde i Politisk analyse sier at Sylvi Listhaugs løfte i morges om at hun ikke vil forandre seg og at hun ikke skal gå stille i dørene i Stortinget, i praksis betyr at hun vil videreføre Frps dobbeltkommunikasjon i så stor grad at det vil skade regjeringen. Bonde mener at Listhaug-saken har ført KrF nærmere Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre.

– Det vil også føre til at de i KrF som jobber for å få partiet med i dagens regjering, møter en mye brattere oppoverbakke, sier Bonde til Dagens Perspektiv.

– Slik det ser ut nå, kommer de ikke til å få det til, og sannsynligheten for at KrF går over til den andre siden og støtter en Støre-regjering er økende, påpeker han.

Listhaug vil endre Frps strategi

– For Frp vil dette på kort sikt antagelig gi positivt utslag på meningsmålingene, men det er allerede frustrasjon i deler av stortingsgruppen og i regjeringsapparatet fordi de ser at Sylvi Listhaug setter sitt eget prosjekt foran regjeringsprosjektet, sier Aslak Bonde.

Hans analyse er at stadig mer tyder på at Listhaugs ønske er at Frp posisjonerer seg slik Dansk Folkeparti har gjort i Danmark.

– Dansk Folkeparti nekter å gå inn i regjering, fordi de da kan stå utenfor og være mer fristilte, samtidig som de påvirker regjeringens politikk på de få områdene som er viktige for dem.

Bra løsning for Erna Solberg

Svein Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener at orden nå er gjenopprettet i Stortinget, og at det var nødvendig for Erna Solberg og hennes regjering.

– Listhaug-saken var i ferd med å sette statsministerens autoritet på spill. Bakgrunnen var at Frp fikk markere seg for å unngå SV-fella, altså at de ble usynlige og falt på meningsmålingene. Men så gikk det alt for langt, og for første gang i norsk parlamentarisk historie så det ut som om vi fikk en statsråd som ikke brydde seg om sin egen statsminister, sier han.

– Det lettelsens sukk som Erna trakk da Listhaug gikk av, må ha vært så stort at man hørte det helt bort til Frps partikontor.

– Kom avgangen uventet, mener du?

– Det var uventet fordi vurderingen var at Sylvi Listhaug ville bli ydmyket hvis hun trakk seg, og at det ville være et nederlag for populistfløyen. Det ville igjen kunne gi internt opprør. Men vi kan allerede skimte at denne løsningen bare innebærer et lite nederlag for Listhaug, samtidig som gevinstene for Høyre, Frp og regjeringen er åpenbare, sier Tuastad. – Det var likevel uventet at avgangen kom.

Svein Tuastad mener i motsetning til Bonde at det borgerlige prosjektet med Listhagus avgang har kommet noenlunde helskinnet igjennom den siste ukens krisestemning.

– I går kveld så det ut som om alle på borgerlig side tapte på situasjonen, nå kommer de alle ut av det med æren noenlunde i behold. Det viser hvilken makt Listhaug har hatt, hun har hatt regjeringens skjebne i sin hånd. Det viser også hvordan hun har brukt den makten til å gi nærmest blaffen i regjeringssamarbeidet hvis det ikke tjente hennes eget politiske prosjekt.

KrF den store vinneren

– Styrker Listhaug sin egen posisjon med dette?

– I alle fall kan man si at det som for noen dager siden så ut som en svekket Listhaug, i dag ser annerledes ut. Man kan ikke få alt. En stund så det ut som Listhaug trodde det, at hun både skulle være i regjering og samtidig kunne opptre i dens randsone som frispiller. Nå kan hun fortsette som den ubestridte stjernen for norske populister samtidig som parlamentet er en talerstol for henne. Det ville ikke vært mulig på samme måten i statsrådsposten. Så Sylvi har realitetsorientert seg, eller hun har blitt tvunget til det. Og det er trolig bare til gunst for henne.

– Kan KrF sies å ha innkassert en seier?

– Ja. Den store vinneren er KrF. Her snakker vi om en avgang, altså fra Listhaug, som kom som manna fra himmelen. Hareides mørkeste natt er med ett forvandlet til et hav av lys. Han var den som enten ville støte fra seg sine siste velgere ved å felle de borgerlige, eller så måtte han redde Listhaug og framstå som en puslete reddhare uten ryggrad.

– Så ble han redningsmannen som satte skapet på plass, og som trakk en anstendighetens grense for hva vårt parlament skal tillate av populistisk griseri fra regjeringskontorene, sier Svein Tuastad, som også mener Jnas Gahr Støre har kommet styrket gjennom denne saken.

– Også Støre tjener stort på denne saken. Han får endelig snakke politikk igjen, han får dessuten markere seg internt på en svært samlende sak for partiet. Og på Stortinget vil jeg si det var imponerende hvordan han nærmest slo knockout på Listhaug i daddelvedtak-debatten. Han så at hun ikke reelt beklaget og filleristet henne med hele landet som tilskuere. Han identifiserte et parlamentarisk øyeblikk, og det var en riktig og god skjønnsbasert vurdering av han, det har ettertiden vist, sier Tuastad, og legger til:

– Også Rødt, som sto bak mistillitsforslaget, har innkassert en seier som kanskje er av de største i det partiet sin historie, selv om de som lite parti havner i skyggen i debattens hete.

Tapere?

– Det er paradokset her er at Listhaug på mesterlig vis snur vingeklippingen av henne om på hodet. På pressekonferansen hamrer hun inn at det er jo hun som må opptre voksent her. De andre er barn i en barnehage. Hun som med sin stadige utfordring av statsministerens autoritet satte regjeringssamarbeidet i fare, hun er plutselig den som er den voksne og ansvarlige her!

– Når det gjelder Erna, er hun svekket, taper er et for sterkt ord. Hun ble reddet av gong- gongen.

– Hva nå? Dette er den største krisen hittil for regjeringen. Hva betyr dette for tiden som kommer?

– Det er to scenarioer. På den ene siden kan det være begynnelsen på slutten fordi spenningene mellom Høyre og Frp og innad i Frp blir sterkere og etter hvert gir oppløsning. På den andre siden kan det ha løst et stort problem med den egenrådige Listhaug og den trøblete, udisiplinerte interne justisen i regjeringen. Alt avhenger av oppslutningen om til Frp framover, og nå er sannsynligheten større for at Frp holder seg stort. Det er fordel Erna.

– Hva med KrF? Aslak Bonde mener de nå er kommet nærmere Ap og Støre?

– KrF er først og fremst lenger unna Frp, og dermed en borgerlig flertallskonstellasjon. Hareide har kjøpt seg tid, og også økt manøvreringsrommet. Dette er en seier som kan vise en vei for KrF. Ved å stå tøffere på en slags anstendighetslinje løftet over høyre-venstre, kan de få troverdighet som sentrumsparti. Samtidig er høyre-venstreaksen sentral i politikken. Hvis ikke KrF snart klarer å vinne velgere til seg fra venstresiden også, vil de av rent velgertaktiske årsaker bli nødt til å velge høyre side for å unngå å havne under sperregrensen, er Taustads analyse.

Svein Tuastad mener et faktum har druknet i debatten om Listhagus Facebook-posting. Nemlig at regjeringen i diskusjonen om asylpolitikk og integrasjon, har beveget seg til høyre for hva det faktisk er parlamentarisk grunnlag for.

– Det har kunnet skje fordi det handler om debatt og symbolske markeringer vel så mye som stortingsvedtak. Det som nå har skjedd, er at utøvingen av regjeringens politikk igjen vil kunne skje slik at den korresponderer med det parlamentariske tyngdepunktet, sier Tuasted, som mener Sylvi Listhaug representerer en helt ny politikertype i Norge:

–Listhaug-saken og den sterke pressekonferansen hennes med dirrende anklager mot alt og alle, viser hvordan Listhaug er en politiker som er best når hun kommuniserer direkte til folket. I debatter risikerer hun å bli tatt på unøyaktigheter og trengt inn i et hjørne. I fri dressur har hun veldig slagkraft. Hun er med andre ord en politiker som er skreddersydd den nye, fragmenterte offentligheten hvor det å snakke i overskrifter gir gjennomslag.

Powered by Labrador CMS