Samfunn
Klart for tidenes mest omfattende kartlegging av trakassering i Forsvaret
I tre år har Norges fremste kjønnsforskere arbeidet med en plan for å bekjempe mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret. Nå er den klar.
I fjor ble det rapportert om 23 tilfeller av mulige seksuallovbrudd og 19 saker som omhandlet «seksuelt krenkende atferd» i Forsvaret.
Det antas at mørketallene er høye.
Nybrottsarbeid av flere av landets fremste kjønnsforskere og eksperter på mobbing og trakassering, i form av en ny gigantundersøkesle blant mange tusen ansatte og vernepliktige i Forsvaret, skal kaste nytt lys over problemområdene.
– Vi tar inn folk til verneplikt, og da må vi sørge for å ha en organisasjon og tjeneste som gjenspeiler de verdiene samfunnet har. Det fine med Forsvaret er at det våger å se på seg selv som organisasjon. Når man setter søkelyset på noe, så kommer saker frem. Det er positivt, og også noe vi våger å stå i, sier senior stabsoffiser i Forsvarsstaben, Lena Kvarving, som jobber med likestilling og mangfold.
Ødeleggende
Nylig skrev Dagens Perspektiv om den tidligere majoren Beate, som i 22 år holdt på en mørk hemmelighet. På oppdrag i en krigssone ble hun som ung offiser utsatt for sterkt sexpress og trakassert av sin mannlige overordnede. I mer enn to tiår preget hendelsene hennes liv, både privat og profesjonelt.
Men mye har skjedd siden den gang. I Forsvaret gjennomføres det jevnlig undersøkelser og kampanjer for å sikre en kultur preget av åpenhet, toleranse og respekt. Eksempler er medarbeiderundersøkelser og vernepliktundersøkelsen.
Likevel avdekkes det til stadighet forhold som «er ødeleggende for Forsvarets evne til å utnytte og beholde kompetent personell,» heter det i en rapport presentert av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i januar. Rapporten er signert forskerne Nina Rones og Petter Kristian Strand ved FFI, samt professor Kari Fasting og forsker Trond Svela Sand ved ved Norges idrettshøgskole.
Både menn og kvinner utsettes for mobbing og seksuell trakassering mens de er i tjeneste, konkluderes det.
– Vi er en organisasjon som på mange måter kan oppfattes som hypermaskulin i lys av de oppgavene vi har, og dette preges vi av. Vi har derfor ekstra fokus på dette, sier Kvarving.
Rapporten er resultatet av et treårig målrettet arbeid. Der greies det ut om bedre metoder for kartlegging av nettopp mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret.
– Mange har ulike definisjoner på hva som er mobbing og hva som er trakassering. Derfor ble Forsvaret anbefalt å utvikle noe eget, sier Kvarving.
Sluttproduktet er to «spørsmålsbatterier» som dreier seg om faktiske opplevelser fremfor følelser.
Undersøkelsen er allerede benyttet i en pilotstudie med vernepliktige, men ifølge forskerne førte «diverse utfordringer» til at de ikke fikk et tilstrekkelig antall respondenter for gjennomføring av de planlagte statistiske analysene. «Spesielt var det uheldig at utvalget besto av så få kvinner,» heter det i rapporten. Resultatene av pilotstudien er ikke kjent.
Dagens Perspektiv får bekreftet at den nyutviklede undersøkelsen skal sendes ut bredt til samtlige ansatte i Forsvaret og vernepliktige allerede i september. Det vil si at omkring 16.000 personer skal delta.
Ny standard
Det blir den største kartleggingen av mobbing og trakassering i Forsvaret noen gang.
– Hvis dette verktøyet blir så bra som vi håper, tror vi at andre organisasjoner og statlig aktører kan ønske å benytte seg av det. Da kan vi kanskje få sammenlignbare resultater etterhvert, sier Kvarving.