Samfunn

Tidligere utenriksminister Børge Brende får kritikk for sin innsats av NUPI.

– Manglet visjoner

Børge Brende får kraftig kritikk for sin utøvelse av rollen som utenriksminister av NUPI. NTNU–professor støtter kritikken.

Publisert Sist oppdatert

Brende får passet sitt påskrevet av forskere i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), som stiller spørsmålet om hva vi sitter igjen med etter fire år med Børge Brende som utenriksminister? Svaret er klart og tydelig: «Ganske lite».

I nyeste nummer av tidsskriftet Internasjonal politikk har forskerne gått gjennom ministerperioden til den tidligere Høyre–statsråden.

Her kommer det frem at Børge Brende ikke var den aktive og handlekraftige statsråden som mange kan ha fått inntrykk av:

– Fellestrekk i funnene til de ulike artiklene er at Brende i større grad var en diplomatiminister enn en utenriksminister, og at Brende var mer innstilt på «business as usual» og «micro management» enn å ta grep i en situasjon som kalte på nye tiltak, sier redaktør for IP, Niels Nagelhus Schia.

– Liten pleieinnsats

– Norsk utenrikspolitikk preges av konsensus, men denne konsensusen må bygges. Brende synes å ha trodd at utenrikspolisk enighet genereres spontant, og la derfor lite innsats i å pleie norske medier, Stortinget og sitt eget departement, sier seniorforsker Halvard Leira, som sammen med kollega Nina Græger har skrevet innledningen til fokusspalten i den ferske IP–utgaven.

Børge Brende var utenriksminister mellom 2013 og 2017. På Brendes vakt skjedde det mange store endringer i verden som en norsk utenriksminister var nødt til å ta stilling til.

– Det er viktig for videre utforming av norsk utenrikspolitikk at noen tar seg tid til å ta et skritt tilbake for å undersøke hvordan vi faktisk forholdt oss til disse endringene og hvilke konsekvenser dette har fått, sier Schia.

Diplomatiminister

I innledningen til fokusspalten oppsummerer Leira og Græger Brendes tid på utenriksministerpost som følger:

– Med forbehold om politikkens iboende treghet er det rimelig å spørre: Hva sitter vi igjen med etter fire år med Brende? Uten å foregripe resten av fokusspalten for mye, er det tentative svaret «ganske lite»,» skriver forskerne.

– Ikke overraskende

Professor Torbjørn Lindstrøm Knutsen ved NTNU er ikke overrasket over konklusjonen til NUPI–forskerne, og mener oppsummeringen er rimelig:

Foto Professor, og utenriksekspert ved NTNU, Torbjørn Lindstrøm Knutsen. Foto: NTNU

– Brende var forferdelig travel, og var samtidig en micro manager. I kontrast til Aps Jonas Gahr Støre kan jeg ikke se at Brende hadde noen visjon. I meldingen han kom med i juli i fjor kom det ikke noe nytt, bortsett fra at bistandsministerposten forsvant, sier han.

Powered by Labrador CMS