Samfunn

Illustrasjonsfoto.

Nær 20 prosent prisøkning på elektrisitet

Elektrisitetsprisene økte 19,4 prosent fra mai til juni, noe som er en relativt kraftig prisøkning.

Publisert Sist oppdatert

Dette skyldes både høyere spot-pris på den nordiske kraftbørsen Nord Pool og økte priser til norske husholdninger.

Flere ting har preget kraftmarkedet den siste perioden. Rask snøsmelting tidligere i år førte til lavere priser på våren. I juni har perioder med varmt vær og mangel på nedbør sannsynligvis påvirket prisene.

Det er ikke uvanlig at indeksen for elektrisitet svinger fra måned til måned som igjen skyldes blant annet at spot-prisene på Nord Pool beveger seg mye. Men ser man på indeksen for elektrisitet på litt lengre sikt, må man tilbake til 2011 for å se elektrisitetspriser på høyere nivå enn i juni 2018, skriver Statistisk sentralbyrå.

Oppgang i industrien

Prisene på norske industrivarer steg samlet sett med 1,1 prosent fra mai til juni. Dermed fortsetter oppgangen vi har sett den siste tiden, og sammenlignet med juni i fjor har prisene i industrien steget 8,5 prosent.

Fra mai til juni var det spesielt petroleumsprodukter og metaller som trakk opp industrien. Dersom man ser bort fra petroleumsprodukter og metaller gikk prisene i industrien ned 0,5 prosent den siste måneden. De samme to industrinæringene har vært viktige for den samlede prisveksten i industrien de siste tolv månedene.

Fra mai til juni falt prisene i næringsmiddelindustrien 1,1 prosent. Her var det noe ulik prisutvikling på de ulike næringsmidlene, men spesielt fisk og fiskevarer, som er viktige både på norsk marked og eksportmarkedet, trakk ned.

Powered by Labrador CMS