Samfunn

Ny rapport advarer mot villsvin-invasjon

Publisert Sist oppdatert

Bestanden av villsvin kan komme til å fordoble seg hvert tredje år i Norge. Effektene på naturen kan bli store, hvis det ikke settes inn tiltak. Det fastslår Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) i en ny rapport bestilt av Miljødirektoratet og Mattilsynet.

En slik veksttakt får etter hvert enorme utslag. En dobling hvert tredje år kan bety at villsvinbestanden, som i dag er på bare 1000 dyr i Norge, kan overgå antallet nordmenn allerede i 2055.

Til sammenligning slaktes det 1,6 millioner griser her i landet årlig.

Men det er helt urealistisk å tro at vil vil ende opp der. Rapporten peker på at vi trolig kan få en bestand på rundt 40 000 dyr, spredt ut over et område på 70 000 kvadratkilometer.

– Klimaendringene vil gjøre det enklere for villsvinet å øke både i antall og utbredelse også hos oss. Derfor ønsker vi å vite mer om hvilke konsekvenser en større bestand vil ha for naturmangfoldet, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Dersom bestanden skal kontrolleres mener VKM at drastiske tiltak må settes i verk.

I Norge er det tillatt å jakte villsvin året rundt, og ifølge statistikken felles det ca. 140 dyr årlig. Trolig er Norge i samme situasjon som Sverige var tidlig på 1980-tallet, med en liten stamme villsvin i et begrenset område.

Powered by Labrador CMS