Samfunn
Slik misbrukes SkatteFunn
SkatteFunn blir misbrukt.
Det er blitt slått fast av Skatteetaten tidligere i år, og det ble bekreftet av Samfunnsøkonomisk Analyses evaluering av ordningen i sommer.
Spørsmålet er omfanget. Og det vet man mindre om.
Ordningens legitimitet kan stå for fall. Da den ble evaluert av SSB i 2007, ble konsekvensen en skarp innskjerping i vilkårene. Og resultatet var et ras i antallet bedrifter som søkte på ordningen i årene som fulgte.
Flere måter
De aller fleste som rapporterer inn til SkatteFunn, gjør dette i god tro og følger reglene. Ordningen regnes som relativt ubyråkratisk, men som med alle skjemaer som skal fylles ut raskt og effektivt, kan det skje feil.
Når det er sagt, er ordningen blitt blitt mer lukrativ de siste årene, og fristelsen for å misbruke den kan ha blitt større.
Den mest åpenbare måten å misbruke ordningen er å rapportere inn flere FoU-timer enn det faktisk er utført. Ved å blåse opp FoU-kostnadene fiktivt blir også det potensielle skattefradraget større.
Den andre åpenbare måten er å rapportere inn noe som FoU som faktisk ikke er det, eller som bare er det til en viss grad.
Gråsone
Men det finnes også andre metoder som er mer i gråsonen, men likevel også regnes som misbruk.
Å ikke rapportere om mottak av andre støtteordninger, noe som ville resultere i en reduksjon i skattefradraget, regnes som misbruk. Og dersom forskningen fører til en prototyp som selges, og dette ikke trekkes fra de totale FoU-kostnadene, vil også det vekke myndighetenes mistanke.
Det kan også internfakturering.
På grunn av begrensinger i ordningen er det ikke mulig å regne på mer enn 600 kroner per time for egenutført FoU. I mange tilfeller er dette en lav timepris for FoU-ansatte. Men dersom man oppretter et datterselskap som utfører FoU-arbeidet, kan dette selskapet fakturere morselskapet en total sum for utførte tjenester. Denne summen omfattes ikke av begrensningen om en fast timepris. Dermed kan FoU-kostnadene og skattefradraget bli høyere.
Da Skatteetaten gjorde 200 stikkprøver blant prosjektene som har fått skattefradrag for FoU-kostnadene sine, fant de at hos 10 prosent av undersøkte selskaper var det avvik mellom rapportert FoU til SkatteFunn og til myndighetene ellers.
13 prosent av de undersøkte hadde innrapportert vanlige kostnader som FoU-kostnader.
Kremt, kremt
En ting som er spesielt med SkatteFunn er at fradraget betales ut kontant til bedrifter som ikke er i skatteposisjon. Det kan være at bedriften gikk med tap eller i null et år - slik det ofte er med gründerbedrifter som forsøker å utvikle nye løsninger.
I 2016 ble 70 prosent av SkatteFunn-ordningen, rundt 3,5 milliarder kroner, utbetalt til bedrifter som cash.
En analyse viser at det er nettopp de bedriftene som ikke er i skatteposisjon som får mest fradrag.
Det trenger ikke være et tegn på misbruk, FoU er dyrt og krevende, men det var nettopp slike sammenhenger som gjorde at man strammet inn i 2007. Den gangen fant man at det var dårlig harmoni mellom lønnskostnadene, særlig i enkeltmannsbedrifter, og de innrapportete FoU-kostnadene.
Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk Analyse skriver i evalueringsrapporten at det kan være grunn til bekymring at bedrifter som ikke er i skatteposisjon i snitt har høyere FoU-kostnader enn andre.
«Selv om bedrifter i oppstartsfasen har større sannsynlighet for tap og for å ta i bruk ordninger som SkatteFunn, er det overraskende at de også har de høyeste FoU-kostnadene.»
I rapporten har han regnet seg frem til et øvre tak for potensielt misbruk av ordningen med utgangspunkt i tallene fra Skatteetatens revisjon. For 2016 anslår han at maksimalt 2 milliarder innrapporterte FoU-kroner kan være fiktive.
Men selv med utstrakt misbruk, er ordningen egnet til å utløse FoU i bedriftene, ifølge evalueringen, men effekten blir dårligere - fra 1,79 til 1,18 ekstra FoU for hver krone brukt i ordningen. Og for 2015 blir den sågår negativ.
15 årsverk
Avdelingsdirektør i Skattdirektoratet, Line Wilberg, forfalte litt om arbeidet med SkatteFunn under et frokostmøte hos NHO denne uken. Blant annet at det er brukt 15 årsverk på kontrollen av ordningen, og at kontrollen skal fortsette minst ut 2019.
– Vi så at det gjøres for mange feil i søknadene. Halvparten har gjort en eller flere feil knyttet til føring av timer. Noen er så grove at det er anbefalt utvidet kontroll, sa hun.
Åsunn Lyngdal (Ap) i Finanskomiteen slo fast at Arbeiderpartiet ikke lenger misliker SkatteFunn.
– Den skal videreutvikles. Men hvor stor den skal bli og hvor de riktige grensene går, det må vi diskutere, sa hun under frokostmøtet og la til:
– Men min største bekymring er misbruket.