Samfunn

Også Nato-sjef Jens Stolteberg må være venner med verdens mektigste tenketank, Heritage Foundation.

Tapetserer Det hvite hus

Vil du se hvor mektig en tenketank kan bli? Ta en titt på Heritage Foundation i Washtington D.C.

Publisert Sist oppdatert

Den aller første tenkentanken regnes av mange som den sosialistiske foreningen Fabian Society som ble stiftet i 1884 i London for å spre demokratiske sosialistiske idéer. Foreningen nøt betydelig innflytelse over Labour i flere år.

I 1954 etablerte forretningsmannen Antony Fisher Institute of Economic Affairs (IEA) basert på idéene til frimarkedsøkonomen og sosialismekritikeren Friedrich Hayek. Dette var senere ting som Margaret Thatcher bygde videre på.

Jeg vil gjerne takke Heritage Foundation for det veldig viktige arbeidet dere gjør

Fisher etablerte senere 150 tankesmier rundt om i verden som ble samlet i The Atlas Network. I dag 493 partnere i nettverket. Blant annet Cepos i Danmark, Timbro i Sverige og Civita i Norge. Svært mange av tenketankene bærer navnet til Hayek. Og samtlige jobber for individuell frihet.

Professor Paul Bjerke ved Høgskolen i Volda mener det er hevet over tvil at denne bevegelsen har vært delaktig i å bevege velgere til høyresiden de siste 30 årene.

Det får også andre politiske konsekvenser. En gjennomgang fra 2008 viste at 60 prosent av kartlagte klimaskeptiske bøker var finansiert av konservative tenketanker i USA.

Verdens mektigste tenketank

Men uansett hvor mektige de er, spørs det om noen kan måle seg med amerikanske Heritage Foundation. Dette var tankesmien som inspirerte Aage Figenshou til å ta initiativ til Civita. Figenshou var leder for Liberalt forskningsinstitutt.

Til Morgenbladet uttalte han at han var fascinert av deres nettverk, kompetanse og resultater - men ikke nødvendigvis ideologien.

Heritage ble til våren 1971 i kafeteriaen i kjelleren under den amerikanske kongressen. Grunnleggeren Ed Feulner var akkurat blitt 30 år og jobbet for en republikansk politiker.

Feulner fulgte en jernlov - people are policy - underforstått det er folk som lager politikken og setter den ut i livet. Kontrollerer du folkene, har du kontroll på politikken også.

Ifølge New York Times som nylig publiserte en omfattende artikkel om tankesmien, var han kritisk til andre tenketankers fremgangsmåte. American Enterprise Institute hadde akkurat holdt tilbake en studie i frykt for å påvirke behandlingen av en sak i senatet. Feulner mente det var feil - man burde gjort motsatt - få studien ut for å stoppe hele prosjektet.

Mens AEI var trege og gammeldagse, skulle Heritage bruke mer direkte fremgangsmåter.

Den nye tenketanken trengte en ideologi. Det ble bestemt at frie markeder, begrenset offentlig inngripen, individuell frihet, tradisjonelle verdier og et sterkt nasjonalt forsvar, skulle bli de bærende prinsippene.

Metodene var enkle, men effektive: Alltid klar på pletten med skriv og bakgrunnbeskrivelser. Nettverkssamlinger var populære. Heritage arrangerte helgeturer for politikere, studiegrupper for unge rådgivere og semesterlange praksisplasser for studenter - med husvære.

Premissleverandørene | Tankesmiene

Gjennombruddet kom da Heritage satset på en mann ingen andre trodde på, Ronald Reagan.

Tidlig økonomisk støtte kom fra øl-imperieeier Joseph Coors. Han skulle senere bli involvert i Iran-Contras-skandalen gjennom sitt kjøp av et fly til opprørere i Nicaragua - noe de ble bedt om å gjøre av Reagan-rådgiver og fremtidig leder for National Rifle Association (NRA), Oliver North.

Arvingen etter av den enorme Mellon-formuen - bygget opp over hundre år og innen bank, olje og aluminium, milliardæren Richard Mellon Scaife, tok finansieringen til nye høyder. Store summer kommer i dag fra Rebekah Mercer - som også var bidragsyter til den kontroversielle avisen Breitbart da Steve Bannon var redaktør der.

I dag rådet Heritage over 80 millioner dollar i året. Deler av den summen går blant annet til å opprettholde et ratingsystem for alle politikerne i kongressen og stemmehistorien deres. De med høyest rating er de som er mest enige med Heritage og som kan vente seg deres støtte både økonomisk og politisk.

Men selv om Heritage var veletablert blant republikanerne, var det på ingen måte gitt at de skulle få innflytelse over Donald Trump som mer eller mindre kuppet partiet etter å ha gått til krig mot det som også var Heritages foretrukne kandidat.

Trump var blitt vurdert av tanketankens folk og funnet lite egnet - trolig var han ikke engang konservativ, var dommen. Da Trump gjorde narr av John McCains tid som krigsfange i Vietnam, mente lederne i Heritage at han var en klovn og uttalte på TV-kanalen Fox at han burde kastes ut av valgkampen.

Allerede i 2014 hadde tenketanken startet arbeidet med å fylle en database med navn på folk som hadde de riktige meningene. Ifølge New York Times inneholdt databasen på et tidspunkt rundt 3000 navn på konservative politikere rundt om i landet som var klare til å ta en rolle i en ny konservativ regjering.

Men mannen som i 2013 tronet øverst på Heritages ratingsystem, var også mannen som skulle bli nøkkelen til Det hvite hus. Senator Jim DeMint ble ansatt som president i tankesmien og begynte arbeidet som skulle lede til at de satset midler på Trumps valgkamp.

Siden har døren stått vidåpen. Det var Heritage som foreslo Scott Pruitt, Betsy DeVos og Jeff Sessions og hundrevis av andre til ikke fullt så fremstående posisjoner i administrasjonen.

Ifølge Heritage selv er det 66 tidligere medlemmer og ansatte i tenketanken som har tatt stillinger i Trumps administrasjon.

24 september 2018 kunne Heritage skryte av enda en fjær i hatten da de tok imot NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg.

– Jeg vil gjerne takke Heritage Foundation for det veldig viktige arbeidet dere gjør, og for deres taktfaste støtte gjennom mange år for verdiene som NATO holder så høyt, var Stoltenbergs hilsen fra talerstolen.

De har maktens øre


Hvem opererer i maktens randsoner og gir politikerne innspill, råd og advarsler? Hvem foreslår ny politikk? Hvilke formelle og uformelle roller påvirker en regjerings arbeid?

Dagens Perspektiv har snakket med tidligere statsråder, statssekretærer og rådgivere. Vi har intervjuet tidligere departementsråder og andre nøkkelpersoner i embetsverket. Vi har snakket med lobbyister, konsulenter og organisasjonsfolk. Lest bøker, biografer og analyser.

I denne artikkelserien vil vi forsøke å komme litt nærmere svaret på spørsmålet: Hvem er de viktigste premissleverandørene til norsk politikk?

ALT OM PREMISSLEVERANDØRENE HER:

INTRO

ORGANISASJONENE

KLIMAKAMP OG OLJELOBBY

HODEJEGERNE

STATSFORVALTNINGEN

EU

HELSE

ØKONOMI

MAT OG DRIKKE

BISTAND

TANKESMIENE

ARBEIDSLIVET


Powered by Labrador CMS