Nyskaping

Forskningsminister Iselin Nybø (V)

Utvikler verdensledende forskningsmiljøer

Publisert Sist oppdatert

Iselin Nybø (V) fikk, som en av sine første oppgaver som statsråd for forskningsfeltet, oppgaven med å offentliggjøre hvilke miljøer som har sikret seg FRIPRO Toppforsk–midler de neste fire til fem årene. Hun skal fortsette regjeringens arbeid for å få norske forskningsmiljøer fram blant de beste i verden. I tillegg til universiteter, deltar institutter og ett helseforetak i Fellesløftet. Fellesløftet er et initiativ som Forskningsrådet har tatt overfor forskningsinstitusjonene og myndighetene (Kunnskapsdepartementet) for å få til spleiselag for fremragende forskning. Toppforsk er det tredje Fellesløftet. Det retter seg spesielt mot erfarne forskere. Det forrige Fellesløftet rettet seg mot unge forskertalenter, mens det første økte potten i hele FRIPRO-arenaen.

Fellesløft III er et spleiselag mellom forskningsinstitusjonene og Forskningsrådet. Tildelingen er rettet mot forskningsmiljøer som har potensial til å bli blant de internasjonalt ledende på sitt felt.

24 Toppforsk–prosjekter får mellom 15 og 25 millioner kroner gjennom Fellesløft III, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

– Med denne tildelingen har det i løpet av to år blitt investert halvannen milliard kroner for å utvikle flere verdensledende forskningsmiljøer i Norge. Regjeringen satser langsiktig på å bygge opp forskningsmiljøer som kan hevde seg internasjonalt, og dette er en av prioriteringene i vår langtidsplan for forskning. Derfor la vi inn en vekst til FRIPRO i Statsbudsjettet for 2018 for å få til dette. Jeg ser fram til å se resultatene av Fellesløftet om noen år, sier forskningsminister Iselin Nybø.

Tredje fellesløft i FRIPRO

Dette er del to av fellesløftet for FRIPRO Toppforsk–prosjekter. Første del av Toppforsk-tildelingen var i 2016, da 46 prosjekter ble tildelt en milliard kroner tilsammen. Med årets tildeling har i alt 70 prosjekter fått finansiering. Fellesløftet kommer i tillegg til den ordinære FRIPRO–tildelingen.

– Flere evalueringer av norsk forskning peker på at vi har for få forskningsmiljøer i det internasjonale tetsjiktet. Vi har tatt tak i nettopp denne problemstillingen ved tildelingen av 70 Toppforsk–prosjekter. Vi er overbeviste om at vi vil se effekten av denne satsingen i årene framover, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, Jon–Arne Røttingen.

Powered by Labrador CMS