Samfunn

Det ble folksomt på bondegården på Kløfta i Akershus da statsminister Erna Solberg og landbruks- og matminister Jon Georg Dale var på besøk sammen med bondeorganisasjonene onsdag.

– Vi trenger rask avklaring

Under statsministerens gårdsbesøk på Kløfta denne uken kom ingen garantier om økonomisk krisepakke til tørkerammede bønder. For bøndene begynner det å haste.

Publisert Sist oppdatert
–Tiltakene som har blitt gjennomført så langt har vært fornuftige og nødvendige, men det er ikke nok for å få løst den krisa vi står i, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.
– Det er nå bonden avgjør om han har nok fôr til dyra sine eller om han må slakte dem. Ingen har hele bildet på konsekvensene av krisa, men vi vet nok til å si at de løsningene som er kommet så langt ikke er tilstrekkelig. Vi trenger en rask avklaring om det blir friske midler. Det er det vi jobber for å få til, sier Bartnes til Dagens Perspektiv. .

Statsministerbesøk

Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag hadde invitert statsminister Erna Solberg på gårdsbesøk slik at hun med egne øyne kunne se hvordan tørkekrisen har rammet landbruket på Sør- og Østlandet.
Sammen med landbruks- og matminister Jon Georg Dale fikk statsministeren høre om og se konsekvensene av sommerens tørke på nært hold.
På Kløfta i Akershus viste melk- og kornbonde Lars Egil Lauten rundt på gården, blant annet en inntørket kornåker. Som mange andre bønder som er rammet av tørken, mangler Lauten store mengder fôr til dyra sine.
– Jeg har høstet rundt 400 rundballer og vet at jeg trenger 2000 for å fø besetningen gjennom vinteren. Og det er dyrene jeg lever av. Da går det veldig på nattesøvnen, kort og godt, fortalte Lauten.

Utelukker ikke krisepakke – senere

Da statsministeren snakket med pressen etter å ha fått omvisning på gården, utelukket hun ikke en eventuell krisepakke, men la vekt på at det først må jobbes for å få oversikt over situasjonen.
– Vi må snakke om hva som er innholdet, hvordan det passer inn i dagens behandlingssystem og vi må sørge for at vi møter de bøndene som har de største utfordringene. Foreløpig så jobbes det mye med rett og slett å få oversikt over, og dermed også få tilpasningen av, eventuelle tiltak, sier Solberg.
Statsministeren understreket at de ikke kan gi en krisepakke før de vet hva pengene skal gå til.

Bekymret bondeleder

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, er tydelig på hva næringen nå trenger.
– Mange tusen bønder trenger økonomisk trygghet til å ta riktig valg for fremtiden. Vi er svært bekymret for hvordan denne situasjonen vil utvikle dersom myndighetene ikke kommer med ekstra midler, sier han.
– Det er positivt at statsminister Solberg deltok på dagens befaring og ved selvsyn skaffer seg kunnskap og innsikt i konsekvensene av tørken, sier Merete Furuberg, leder i Norsk bonde- og småbrukarlag.
Situasjonen er nå så alvorlig at det må settes inn ekstratiltak. Næringen har iverksatt mange tiltak for å avhjelpe situasjonen, men det næringa og den enkelte bonde kan stille opp med strekker ikke til i den krisesituasjon næringa er inne i, sier hun.
Bøndene har i flere uker hevdet at landbruket trenger ekstra krisemidler fra regjeringen for å hindre konkurser og større nedslakting av dyr.
Landbruket lider under det som har vært en historisk varm og tørr sommer. Tørken har gitt høye priser og transportkostnader, noe som har ført til store økonomiske utfordringer for mange bønder i Sør-Norge.
– Mange av våre medlemmer står nå i en fortvilt situasjon. Husdyrbønder står i fare for å måtte nødslakte fordi de ikke har nok fòr til dyra. Produsenter av korn, bær, frukt og grønnsaker opplever store avlingstap. En av landets største næringer er i dyp krise, sier Bondelags-leder Bartnes.
Foto
– Vi trenger en rask avklaring om det blir friske midler, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Også LO støtter bøndene i sine krav om krisehjelp. LO-topp Jan-Egil Pedersen frykter at tørkekrisen i landet kan føre til at arbeidsplasser kan gå tapt i næringsmiddelindustrien om det ikke tas grep. Næringsmiddelindustrien er en av de største fastlandsindustriene i Norge og sysselsetter om lag 20 prosent av alle industriarbeidere.
Samtlige partier i opposisjonen på Stortinget har gjort det klart at de er klare til å stemme for dersom regjeringen kommer til Stortinget med forslag om å bevilge penger til en krisepakke for landbruket.
Powered by Labrador CMS