Samfunn

I år er det for første gang innført karakterkrav på minimum 3 i matematikk og norsk på sykepleierutdanningene.

Antallet kvalifiserte søkere til sykepleien stuper etter nye krav

Etter at de nye opptakskravene til sykepleierutdanning ble innført, har antallet kvalifiserte søkere rast ned fra 25.382 til 16.140 på et år.

Publisert Sist oppdatert

Den store nedgangen i antall søkere og antall kvalifiserte søkere til sykepleie har etter all sannsynlighet sammenheng med det nye opptakskravet.

Fra og med opptaket 2019 ble det innført et krav om minst gjennomsnittskarakteren 3 i fellesfaget norsk (393 timer) og minst gjennomsnittskarakteren 3 i fellesfaget matematikk (224 timer).

Karakterkravet i matematikk er dekket ved bestått i et av programfagene i matematikk S1, S2, R1 eller R2.

På sykepleierutdanningen i år er det lyst ut 4941 plasser. Tilsvarende i fjor var 4716 plasser. Ved opptaket er det sendt ut 7255 tilbud mot 6995 i fjor. Det var en prosentvis øke på 3,7 prosentpoeng.

Minimum 3 i matte

I år er det for første gang innført karakterkrav på minimum 3 i matematikk og norsk på sykepleierutdanningene.

Til tross for dette er det i år rekordmange som har fått tilbud om plass. 7 255 søkere har fått tilbud om studieplass på sykepleierstudiene, en økning på 3,7 prosent fra i fjor. Det henger sammen med at det i år er planlagt 225 flere studieplasser på dette studiet.

 

Vi har innført karakterkrav for å få søkere med gode grunnleggende ferdigheter og bedre forutsetninger for å fullføre utdanningen

– I årene som kommer er det stort behov for personer med helsefaglige utdanninger, så dette er veldig positivt. Vi har innført karakterkrav for å få søkere med gode grunnleggende ferdigheter og bedre forutsetninger for å fullføre utdanningen. Gode kunnskaper i matematikk er for eksempel avgjørende når du skal regne ut riktig dosering av medisiner, sier Nybø.

Som en følge av de nye karakterkravene er det i år en forventet nedgang i antallet kvalifiserte søkere. Men fortsatt er det flere søkere til hver studieplass.

Powered by Labrador CMS