Samfunn
Ap vil ikke støtte nedleggelser av tingretter
Arbeiderpartiet og Senterpartiet varsler kamp i Stortinget om forslaget til Domstolkommisjonen, som foreslår å legge ned to av tre tingretter.
Arbeiderpartiet har støttet både kommunereformen, politireformen og forsvarsforlikene, men etter valget har de signalisert en annen holdning. Leder i justiskomiteen på Stortinget, Lene Vågslid (Ap), sier til Klassekampen at nedleggingsforslaget til Domstolkommisjonen ikke får støtte fra Ap.
– Vi vil ha en desentralisert domstolstruktur, og vi mener domstolene må styrkes. De siste årene har vi sett en sveltefôring av domstolene, sier Vågslid til avisen.
Krever ferdig rapport
Domstolkommisjonen ser for seg at dagens 60 tingretter reduseres til 22. Samtlige fylker vil oppleve sammenslåinger, skriver Adresseavisen.
Vågslid sier Ap mener hele utredningen må være ferdig før regjeringen kommer til Stortinget med en sak. Også Senterpartiet krever det samme.
– Domstolkommisjonen kommer akkurat med det som regjeringen håper på. Forslaget er nok noe regjeringen sitter og gnir seg i hendene over, Jenny Klinge (Sp), nestleder i justiskomiteen, til Klassekampen.
En delrapport overleveres justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) tirsdag. Fristen for resten av utredningen er august neste år, ifølge Klassekampen.
Ordførere kritiske
Ordførere som blir rammet av forslaget, sier til Nationen at de er sterkt kritisk til forslaget.
Blant annet sier ordfører i Namsos Arnhild Holstad (Ap) at det ikke bare kan drives med landbruk og oppdrett i distriktene.
– Vi trenger et mer flerfoldig yrkestilbud for at våre egne har noe å komme tilbake til og ikke må være i Oslo. Det blir ikke så lett å etablere seg som jurist med eget firma hvis tingretten forsvinner. Vi risikerer mye mer enn bare de seks arbeidsplassene som er samlet ved tingretten, sier Holstad om Namdal tingrett som foreslås slått sammen med Sør-Trøndelag-, Fosen-, Inntrøndelag til Trøndelag tingrett.
Når regjeringen mottar delrapporten tirsdag, starter de sitt arbeid med saken. Det er Stortinget som tar den endelige beslutningen, opplyser kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i departementet i en epost til avisen.