Samfunn

Helsepartiet, Oslo Frp og aksjonen Redd Ullevål sykehus holdt en protestmarkering i borggården utenfor Rådhuset i november 2018.

Åpner for omkamp om gigantsykehuset i Oslo

Styret ved Helse Sør-Øst spiller inn alternativ på tampen.

Publisert Sist oppdatert

Planene om nytt sykehusbygg på Gaustad ved Rikshospitalet i Oslo har vært svært omdiskuterte i mange år.

Ved Rikshospitalet på Gaustad er planen at det skal bygges ut 87.000 kvadratmeter. Alt av kreftvirksomhet samles på dagens Radiumhospital, og det tidligere nedleggingstruede Aker skal bli akuttsykehus for Groruddalen.

Nå skal planene opp på styremøte 31. januar. I den anledning har styret sendt ut en pressemelding om at plan A er å gå videre med utbygging på Aker og Gaustad.

Styret i Helse sørøst vedtok i juni 2016 å legge ned Ullevål sykehus og bygge et nytt, stort regionsykehus på Gaustad og og lokalsykehus på Aker. Planene ble godkjent av helseminister Bent Høie (H) 24. juni samme år.

Derfor er det overraskende har styret nå lagt frem at Ullevål skal belyses som alternativ.

Det betyr at man vil belyse hva det vil innebære å bygge et samlet og kompett regionsykehus inkludert lokalsykehusfunksjoner på Ullevålområdet.

Flere har argumentert for at Aker sykehus bør bli et lokalsykehus for alle de fire bydelene i Groruddalen, ikke bare tre av dem slik det har vært planlagt til nå.

Administrerende direktør Cathrine Lofthus anbefaler at det legges til rette for dette og at fordeling av bydelene innen Oslo universitetssykehus avgjøres sammen med Oslo kommune.

Helse Sør-Øst RHF anbefaler at det søkes om lån fra Helse- og omsorgsdepartementet, slik at prosjektet sikres finansiering fra og med 2020.

"Både pasientene og de ansatte ved Oslo universitetssykehus HF fortjener nye bygg", skriver administrerende direktør Cathrine M. Lofthus i sin innstilling til styret i Helse Sør-Øst RHF.

Powered by Labrador CMS