Samfunn

Mann på sykkel tar inn utsikten ved Aker Brygge i Oslo.

Balanse mellom jobb og fritid lett for Oslo-folk

Global undersøkelse plasserer Oslo på pallen.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn jobber seg ikke i hel, og vi tar fritiden vår på alvor.

Nå viser en av verdens første undersøkelser av balansen mellom jobb og fritid (work-life balance) på bynivå at Oslo kommer på en global tredjeplass.

Det er låsleverandøren Kisi som har fått utført den globale undersøkelsen, hvor en lang rekke faktorer med til dels betydelige datamengder er stilt opp mot hverandre.

Indeksen er ikke ment å rangere byene etter hvor gode de er å leve i, det er det andre som gjør, men den forsøker å peke på hva det er som skaper en god balanse mellom jobb og fritid.

 

Blant annet har man sett på antallet arbeidstimer, pendletid og faktisk uttak av ferie. Videre har de bakt inn tall som kaster lys på likestilling og behandling av homofile og lesbiske. Tilgangen på helsetjenester og oppgitt lykke i befolkningen er også tatt med. Det samme er sikkerhet og tilgangen på gode rekreasjonsområder.

Til slutt satt man igjen med en indeks hvor Helsinki tronet helt øverst. München kom på andre og Oslo altså på tredje foran Hamburg og Stockholm.

Det er egentlig lite som skiller de beste. Ting som antall arbeidstider varierer lite fra snittet på 40. Det er også liten forskjell på andelen som jobber mer enn 48 timer i hver by (5%).

Stressnivå varierer mye fra by til by, men Oslo og Helsinki ligger på omlag samme nivå. Fortsatt en del mer stressende enn München øyensynlig, men vær glad du ikke bor i Budapest.

Der hvor det virkelig ser ut til å være en forskjell mellom Oslo og Helsinki, er faktisk på tilgangen til naturområder og antall dager med foreldrepermisjon. Mens norske foreldre totalt kan få rundt 640 dager, får finske foreldre 1113 dager.

Powered by Labrador CMS