Konsernsjef i NSB, Geir Isaksen, presenterer nytt felles navn for NSB og Nettbuss. 

Foto

Berit Roald / NTB scanpix

Geir Isaksen

Bondegutt med vyer

Publisert: 15. mars 2019 kl 08.45
Oppdatert: 15. mars 2019 kl 08.45

Det tok maks tre sekunder før noen twitret «Why?» da Isaksen slapp navnekatta ut av sekken og stolt fortalte at NSB skal skifte navn til Vy.

«Fy», har også vært et velbrukt begrep i sakens anledning denne uken.

Opposisjonelle politikere river seg i håret mens opportunistiske PR-folk skryter av det nye navnet. Det blir alltid politisk når et statseid selskap bytter navn.

Men Isaksen har skiftet navn før, han.

Det skal vi straks komme tilbake til.

64-årige Geir Isaksen er sønn av Finn T. Isaksen, som var landbruksminister i Kåre Willochs regjering på 1980-tallet og en legendarisk sjef for Norges Kjøtt- og fleskesentral i sin tid. Og unge Geir gikk i pappas langstøvler. Han tok sivilagronom-utdanning ved Landbrukshøgskolen Ås, og i sin doktorgrad i 1984 gjorde han en analyse av det norske markedssystemet for kjøtt. Det åpnet veien til stillingen som varedirektør i Gartnerhallen.  

Men Bondelaget trengte en smarting i Brussel under EU-kampen på 1990-tallet, og Geir Isaksen ble deres mann i EU-hovedstaden som «Norges Bondelags representant i Brussel». Den jobben gjorde han så bra at han visstnok måtte ha et eget «bli venner-møte» med Aps EU-vennlige landbruksminister Gunhild Øyangen da han etter EU-avstemningen i 1994 skulle begynne å jobbe for det statlige kornhandelselskapet Statkorn.

Saken fortsetter under annonsen

Og der gjorde han vei i vellinga. Sammen med den politiske ringreven Sigbjørn Johnsen bidro Isaksen til å ta Statkorn fra korn til fisk. Først gjennom Statkorn Holding, som Geir Isaksen ble leder av. Isaksen og Johnsen hadde imidlertid planer om å ta Statkorn vekk fra jordene og ut i havet. De hadde fått øyene opp for fiskeoppdrett, og det var Statkorn Holding som på 1990-tallet banet veien for at også norske myndigheter tok del i den voksende oppdrettsnæringen. Det begynte med fiskefôr – som jo er basert på mel. Så veien fra korn var ikke så lang som det kan se ut til.

Senere ble Statkorn mer og mer fisk. Da ville Isaksen & co bytte navn. Dermed var Statkorn Holding historie, og Cermaq født. Et selskap som Geir Isaksen i løpet av en tiårsperiode utviklet til å bli et av verdens ledende innen oppdrettsnæringen. Alle selskapets aksjer ble solgt til Mitsubishi i oktober 2014.

Da hadde Isaksen allerede vært konsernsjef i NSB i tre år.

Som leder blir Geir Isaksen beskrevet som «ekstremt ryddig og en grunnleggende og dypt ærlig fyr».

Han kommer fra et religiøst hjem, og har med seg de verdiene som voksen, sies det. Han var også medlem av daværende statsminister Kjell Magne Bondeviks smått legendariske Verdikommisjon i 1998.

I NSB har han måttet takle både politisk vedtatte omstillinger og en større togstreik i 2016. Den streiken gikk på lokomotivførerens formalkompetanse, og var nok et frampek om hva som kan komme i jernbanesektoren framover. NSB er i alle fall ikke hva Norges Statsbaner en gang var. Du trenger noen Vyer får å skjønne hvor denne reisen vil ende.  

Geir Isaksen startet sin karriere på jordet. Hans viktigste oppgave framover er å få Vy til å gå på skinner.

Saken fortsetter under annonsen
Navn i uken
søn 20.02.2022 23:47

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.