Samfunn

Dette endrer regjeringen i 2020

Publisert Sist oppdatert

Aftenposten har gjort jobben med å gjennomgå det det aller meste av hva som blir nytt i politikk og forvaltning i 2020.

Og listen er lang. Her er noen smakebiter klippet fra Aftenpostens «nyttårsliste»:

Nye kommuner

Fra nå gjelder kommunereformen fullt ut. Fra nyttår får vi 43 nye kommuner. Tar man med dem som har slått seg sammen i 2017 og 2018, er 119 kommuner blitt til 47 nye som følge av kommunereformen.

Og i forlengelse av kommunereformen, kom regionreformen. Fra 2020 vil det kun være 11 fylkeskommuner i Norge.

Slutt på oljefyr og lisens

Det blir forbudt å bruke mineralolje til oppvarming av bygninger. NRK-lisensen fjernes. I stedet finansieres NRK via skatteseddelen.

Fra 1. april 2020 må du betale moms på all netthandel – den såkalte 350 kroners grensen fjernes. På noen varer – brus og sjokolade bl.a. – fjernes den allerede fra i morgen.

Dermed må du altså betale moms for varer opp til 3000 kroner. Handler du for mer, må varen fortolles.

Dette vil koste mer

Det blir dyrere pass og økt rettsgebyr for sivile saker. Det blir også dyrere å ikke møte til oppsatt time på sykehuset.

Maksprisen i barnehage økes også noe. Det blir også dyrere å eie skytevåpen.

Støtten til barn og unge som får tannregulering strammes som kjent inn fra og med nyttår. Innstrammingen går ut på å avvikle stønad til tannregulering som regjeringen mener er av kosmetisk/estetisk karakter. Også støtten til barnebriller og glutenfri mat strammes noe inn.

Det blir dyrere å søke om oppholdstillatelse for au pairer og billigere for studenter.

Tjenestepensjon og statsborgerskap

Reglene om ny offentlig tjenestepensjon trer i kraft fra årsskiftet. Den nye ordningen gjelder for dem som er født i 1963 eller senere.
Dobbelt statsborgerskap: Nå kan nordmenn bli statsborgere i et annet land uten å miste sitt norske statsborgerskap, og utenlandske statsborgere må ikke lenger si fra seg sitt opprinnelige statsborgerskap for å bli norske.

Flere kan sone med fotlenke

I løpet av første kvartal i 2020 vil flere kunne sone med elektronisk fotlenke. Til nå har ordningen blitt brukt dersom den ubetingede fengselsstraffen er på inntil 4 måneder, eller det er inntil 4 måneder igjen frem til løslatelse. Nå økes tiden til 6 måneder.

Dette blir billigere

Mødre som får barn etter nyttår, og som ikke har krav på foreldrepenger, vil få noe mer i engangsstønad ved fødsel og adopsjon. Fra nyttår vil ikke den som betaler bidrag til tidligere ektefelle få skattefradrag for utbetalt beløp. Den som mottar bidrag skal heller ikke betale skatt av dette.

Engangsavgiften for personbiler og minibusser endres, slik at det skal bli billigere å velge lavutslippsbil.

Lavtlønnede med første- og annenklassinger får rimeligere skolefritidsordning/aktivitetsskole fra høsten 2020.

Eiendomsskatten settes ned.

Mindre i AAP til unge

Minstesatser for arbeidsavklaringspenger til personer under 25 år settes ned. Har du dagpengerettigheter må du bruke opp retten til dagpenger før eventuell overgang til tiltakspenger. Fra samme dato vil folk på tiltakspenger i tillegg miste noen tilleggsstønader de i dag kan få til å dekket.

#Metoo-saker

Diskrimineringsnemnda får fra nyttår myndighet til å avgjøre saker om seksuell trakassering. Slike saker er til nå blitt behandlet ved domstolene.

Powered by Labrador CMS