Samfunn

Illustrasjonsfoto.

Én av fem innvandrere har liten tillit til andre mennesker

22 prosent av innvandrerne har liten tillit til sine medmennesker, mens det samme bare gjelder 6 prosent i befolkningen generelt.

Publisert Sist oppdatert

Rapporten om levekår blant innvandrere viser at gjennomsnittet av innvandrere uttrykker signifikant mindre tillit til andre mennesker enn det befolkningen som helhet gjør.

SSB-rapporten viser at mer enn hver femte innvandrer (22 prosent) uttrykker liten tillit til andre mennesker, som er nesten fire ganger så mange som i befolkningen (6 prosent).

I den andre enden av skalaen uttrykker bare hver fjerde innvandrer stor tillit, halvparten så mange som i befolkningen, hvor annen hver av de spurte sier de har stor tillit til andre mennesker.

Det er noen forskjeller i tillitsnivå mellom innvandrere fra ulike land. Man ser for eksempel at innvandrere fra Polen og Tyrkia har de største andelene med liten tillit, og at innvandrere fra Sri Lanka har den største andelen med stor tillit.

Tillit til det politiske systemet

Langt flere av innvandrerne uttrykker stor tillit til det politiske systemet enn i befolkningen som helhet, 41 mot 26 prosent. Det er likevel forskjeller mellom innvandrere fra ulike land.

Innvandrere fra Eritrea har den største andelen med stor tillit (69 prosent), mens andelen er minst blant innvandrere fra Polen (28 prosent).

Norskfødte med innvandrerforeldre har omtrent like stor tillit til det politiske systemet som befolkningen i samme aldersgruppe. Hver fjerde oppgir stor tillit.

Man ser også at det bare er små forskjeller i andelen med stor tillit mellom norskfødte med innvandrerforeldre med ulik landbakgrunn.

De med landbakgrunn fra Sri Lanka har den største andelen med stor tillit, men denne er bare signifikant høyere enn andelen til dem med bakgrunn fra Vietnam.

Powered by Labrador CMS