Samfunn
Gjør kvinner bedriften mindre lønnsom?
En ny studie viser at det er en sammenheng mellom høyt sykefravær og høy andel kvinner i ledelsen. Men ekspertene peker på at høyt sykefravær ikke nødvendigvis får utslag på bunnlinjen.
En ny studie som viser at sykefravær og kvinnelig ledelse henger sammen, har vært mye omtalt de siste dagene.
Studien av Thomas Lange, doktorgradskandidat ved Norges Handelshøyskole, og Anne May Melsom med doktorgrad i sosiologi viser at arbeidsplasser med flere kvinnelige ledere, også har høyere tall for sykefravær. Konklusjonen som trekkes er dermed at flere kvinnelige ledere er dårlig for bedrifters bunnlinje.
Studien viser blant annet:
-
På arbeidsplasser der andelen kvinnelige ledere er høyere enn 90 prosent er sykefraværet ni prosent høyere enn på arbeidsplasser der andelen kvinnelige ledere er lavere enn ti prosent
-
Ved arbeidsplasser med bare én leder er både gjennomsnittlig sykefravær og fraværsrisiko høyere når lederen er en kvinne
-
Fraværet øker med andelen av kvinnelige ledere i bedrifter med flere ledere – jo flere kvinnelige ledere, desto høyere sykefravær
Et uttalt politisk mål er å sikre at flere kvinner skal inn i topplederstillinger, men resultatene til Melsom og Lange støtter ikke idéen om at en arbeidsplass med mer variert kjønnssammensetning gir positive utslag for virksomheters lønnsomhet.
En tolkning forskerne selv trekker frem er at kvinner gir mer aksept for sykefravær. Resultatene gir ikke støtte til teorien om at kvinnelige ledere reduserer sykefraværet på grunn av en «mykere» lederstil, skriver Melsom og Lange i Dagens Næringsliv.
En mer positiv måte å lese resultatene på ble trukket frem i Dagsnytt 18 av Simen Markussen, seniorforsker ved Frischsenteret.
– Det kan tenkes at det også er sånn at kvinnelige ledere har en mer inkluderende lederstil på den måten at de er flinkere til å få langtidssykemeldte tilbake for eksempel. La oss si at det er sånn – da ville man sannsynligvis funnet akkurat det samme som man finner her. Og da ville man jo tenke at det er bra. Det er ikke sikkert det er lønnsomt for den enkelte eier, men for samfunnet er det i alle fall bra, sier han i Dagsnytt 18.
Arbeidsproduktivitet står ikke alltid for lønnsomheten
Studien konkluderer med at det er en sammenheng mellom produktivitet og sykefravær. Blant annet trekker Lange og Melsom frem at de samfunnsøkonomiske kostnadene av norske arbeidstakeres sykefravær er svært høy - bare utbetalinger av sykepenger koster staten over 40 milliarder kroner i året.
Men produktivitet i form av arbeidskraft er et et upresist mål for verdiskapning, skriver Tor Wallin Andreassen, leder av Econas Fagutvalg og NHH-professor, i Dagens Næringsliv.
Høyt sykefravær under kvinnelige ledelse står ikke i direkte samsvar med hverken bedriftens lønnsomhet eller samfunnets totale verdiskapning mål gjennom brutto nasjonalt produkt (BNP), mener Andreassen.
Han stiller heller spørsmål ved hvor viktig arbeidsproduktiviteten er i dagens moderne økonomi.
Fordi 80 prosent av arbeidstakere i dag jobber i tjenesteytende virksomheter, er ikke sammenheng mellom arbeidsproduktivitet og bunnlinje like klar. I dagens digitale økonomi utgjør dermed kundebasen, ikke ansatte alene, både arbeidskraft og verdiskapning.
«Et typisk eksempel er bruk av smarttelefoner, hvor bedriftene nesten ikke merker noen produktivitetsgevinst, men kundene opplever en betydelig produktivitetsgevinst. Tenk på hvor enkelt man bestiller fly- eller togbilletter i dag med smarttelefon. Problemet er at kundens innsats for verdiskaping ikke måles i dag,» skriver Andreassen.
En bedrifts produksjon kan dermed være lav, samtidig som kundeproduktiviteten er høy – noe som på sikt er lønnsomt. Digitale tjenester som Facebook og Google har skapt betydelig verdier som ikke kan måles i økonomien, påpeker Andreassen.
Flere variabler
Flere har stilt spørsmål ved hvor holdbart det er å trekke frem mengden sykefravær som en såpass avgjørende faktor for en bedrifts lønnsomhet.
– Det er nok en veldig kompleks sammenheng mellom sykefravær og lønnsomhet. Men skal man se på hvordan kjønnsbalanse påvirker lønnsomheten er det mye bedre å se på bunnlinjen i bedriftene, påpeker Marie Louise Sunde, lege og medeier i Equality Check, i Dagsnytt 18.
En annen studie fra 2016 som undersøkte bedrifter fra 91 forskjellige land viste blant annet at selskaper hvor en tredjedel av ledelsen består av kvinner er 15 prosent mer lønnsomme enn selskapene helt uten kvinnelige sjefer.
Melsom og Langes funn viser at på arbeidsplasser der andelen kvinnelige ledere er høyere enn 90 prosent er sykefraværet ni prosent høyere enn på arbeidsplasser der andelen kvinnelige ledere er lavere enn ti prosent.
Sunde understreker også at det alltid er mange variabler man ikke kan kontrollere i slike typer studier. For eksempel er kvinner ofte ansatt i støtteposisjoner og menn ofte i funksjonelle posisjoner. Hva slags type selskaper som er med i undersøkelsen kan også være en avgjørende faktor.
– Mange vil jo tenke at å sammenligne selskaper med under 10 prosent kvinner i ledelsen, typisk bank, og sammenligne med selskaper med over 90 prosent kvinner i ledelsen, typisk barnehage, sier Sunde i Dagsnytt 18.