Samfunn

Bydel Fjell i Drammen huser mange av lavinntektsfamiliene i kommunen. De vil ordførerkandidat for Ap, Monica Myrvold Berg, gi bedre levekår.

Kamp mot ulikhet i Drammen

Drammen er byen med flest barn i lavinntektsfamilier. Det preger valgkampen til Arbeiderpartiets ordførerkandidat.

Publisert Sist oppdatert

Drammen har nylig for tredje gang blitt tildelt den tvilsomme æren av å være den byen i Norge som har flest fattige barn per innbygger.

En av årsakene er helt klart den høye innvandrerandelen i Drammen. Men den høye andelen av lavinntektsfamilier preger også valgkampen. Kampen mot ulikhet er den viktigste saken for Drammen Arbeiderpartis ordførerkandidat Monica Myrvold Berg.

Foto Kampen mot ulikhet er den viktigste saken for Drammen Arbeiderpartis ordførerkandidat Monica Myrvold Berg.

Etter 16 år med Høyre i førersete i Drammen, mener hun, ikke overraskende, det er på tide med et skifte.

– De sakene jeg brenner aller mest for er å lage rabattordninger eller en annen type støtte for at barn og unge i familier med lav inntekt skal kunne delta i fritidsaktiviteter, sier hun til Dagens Perspektiv.

Så vil hun, som alle Ap-ere nå om dager, jobbe for å innføre gratis skolemat i hele kommunen. I tillegg vil Myrvold Berg legge bedre til rette for hele og faste stillinger i kommunen for de som ønsker det, spesielt i helsesektoren.

– Hvorfor så sterkt engasjement mot ulikhet?

– I livet får vi alle ulike kort på handa, ut fra hvilken familie vi er født inn i. Kampen mot forskjeller og for sterke felleskap begynner i det små. Sterkere felleskap gjør at alle får like muligheter i livet, og det sikrer små forskjeller mellom folk. Felleskapet bygges nedenfra og opp, sier Monica Myrvold Berg.

I livet får vi alle ulike kort på handa, ut fra hvilken familie vi er født inn i

Barn og unge foran bompenger

– Hva mener du om bompenge-saken og hvordan vil den saken påvirke valgkampen i Drammen?

– Det kommer ingen Buskerudbypakke 2. Den ble stemt ned i Nedre Eiker kommunestyre før sommeren, sier Myrvold Berg. Hun og Ap anser derfor den pakken som død, og at bompengespørsmålet dermed blir mindre aktuelt.

– I bypakken lå det ingen store kommunale veier inne. Både tilfartsveisystemet og Svelvikveien er fylkesveier, Holmenbrua og Strømsåstunnelen er statlig. Vi forventer at staten kommer med avklaringer på sine veier, det samme må fylket gjøre, påpeker hun.

– Vi vil i vår kommende fireårs periode prioritere barn, unge og eldre fremfor vei, og vi ønsker å styrke kollektivtilbudet. Det blir ingen bom de neste fire årene, og velgerne ved nytt kommunevalg i 2023 må få mulighet til å ta stilling til et slikt spørsmål før det iverksettes.

Aps ordførerkandidat innser likevel at noen partier nok vil gjøre det de kan for å holde liv i bompengesaken. Spesielt Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger, da saken er bakgrunn for partiets eksistens. Også MDG i Drammen vil trolig øknske å holde liv i saken, mener hun.

Jeg synes rikspolitikerne, spesielt Jonas Gahr Støre, har vært veldig gode på å dra politikken ned på det lokale plan

Skryter av Støre

– Hvilke andre saker får oppmerksomhet i Drammen?

– Det er heldigvis mange saker som får oppmerksomhet i debatten i Drammen. Det betyr at det er mange saker som engasjerer og utfordringer som politikerne og innbyggerne er opptatt av. Idrett og fritidsaktiviteter, kollektiv, gang og sykkelveier. Miljø har et stort fokus. Det er bra, men jeg synes det ikke er en enkel sak, men heller inngår i alle de andre sakene i hvordan man tenker. Det er også et stort fokus på byliv, næringsutvikling og boliger. Dette er alle saker som berører oss alle.

– Hvilke partier er det aktuelt for deg/dere å samarbeide med etter valget?

For oss er det aktuelt å samarbeide med de partiene hvor vi får mest gjennomslag for vår politikk. Det betyr at det er naturlig med et rød-grønt samarbeid, sier Monica Myrvold Berg.

– Hva betyr rikspolitikken og rikspolitikerne for debatten lokalt hos dere?

Jeg synes rikspolitikerne, spesielt Jonas Gahr Støre, har vært veldig gode på å dra politikken ned på det lokale plan. Dessuten er det slik at det meste av den politikken som vedas sentralt, skal utøves og formes i lokalsamfunnet. Jonas har vært veldig god på å reise rundt og delta i den lokale politikken. Når fokuset blir slik, er politikken på sitt beste, mener Myrvold Berg.

 

Veien til valget

Veien til kommune- og fylkestingsvalget 2019.

Dagens Perspektiv ønsker å lodde stemningen i hele landet i forkant av det kommende kommune- og fylkestingsvalget 9. september. I den anledning har vi spurt et knippe lokalpolitikere over hele landet om hva som er de viktigste sakene foran valget i deres distrikt. Vi har spredd oss utover – både når det gjelder geografi og de ulike politikernes partitilhørighet.

I dag: Ivar Bergundhaugen – førstekandidat for Venstre i Kristiansand.

Powered by Labrador CMS