Samfunn

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil vrake ABE-reformen.

Lover at Ap vil fjerne ABE-reformen

Jonas Gahr Støre mener markedstenkningen er blitt en tvangstrøye i offentlig sektor.

Publisert Sist oppdatert

– Å styre etter mål har blitt til en pervers, detaljert målstyring, sier Ap-lederen på besøk hos LO Stats kartellkonferanse denne uken.

Jonas Gahr Støre lover at han vil fjerne regjeringens ABE-reform dersom de får tilbake ledelsen av Norge, skriver Klassekampen.

Under et innlegg på kartellkonferansen onsdag tok Støre et oppgjør med regjeringens økonomiske politikk og spesielt den såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen).

Reformen går ut på at det hvert år skal kuttes minst 0,5 prosent i driftsbudsjettene til offentlig sektor. I løpet av de siste seks årene har kuttene variert mellom 0,5 og 0,8 prosent.

Reformens målsetning er å fremme bedre ressursbruk og økt effektivisering i det offentlige, men den har møtt mye motstand.

Vi tror ikke sektorer som handler om mellommenneskelig kontakt, blir mer effektive av et flatt kutt

Manglende prioriteringsvilje

– Dette er en metode som vitner om manglende vilje til å prioritere. Det er et flatt ostehøvelkutt. Vi tror ikke sektorer som handler om mellommenneskelig kontakt, blir mer effektive av et flatt kutt. En Ap-ledet regjering vil også prioritere og kunne flytte penger, men vi må bruke en annen metode, mener Støre.

Under konferansen varslet Støre at Arbeiderpartiet ville erstatte ABE-reformen med det han kalte en «tillitsreform». Han vil ikke at offentlig sektor skal styres etter markedsøkonomiske prinsipper.

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener derimot at ABE-reformen er en suksess, og at den er kommet for å bli.

– Jeg vil bli veldig overrasket hvis en ny regjering skulle finne på å ikke videreføre ABE-reformen. Det kommer de ikke til å ha råd til. Punktum finale, sier Siv Jensen til Klassekampen.

Tillitsvalgte i LO Stat setter imidlertid stor pris på Arbeiderpartiets tydelige signaler om at de ønsker å reformere offentlig sektor.

– Dette er som musikk i mine ører! Folk må få gjøre det de er utdannet til å gjøre, og ikke bruke tid på mye annet som ikke gir noen effekt, sier LO Stats leder Egil André Aas til Fri fagbevegelse.

Powered by Labrador CMS