Samfunn

Nedgang i kinesiske investeringer i Europa

Publisert Sist oppdatert

Kinesiske selskaper brukte 40 prosent mindre på oppkjøp av EU-selskaper i 2018 sammenlignet med året før, ifølge en rapport.

De direkte investeringene i unionens 28 medlemsland i 2018 var på 17,3 milliarder euro, ifølge en rapport utarbeidet av forskningsinstituttet Merics og konsulentselskapet Rhodium Group. Summen tilsvarer rundt 170 milliarder kroner etter dagens kurs og er den laveste investeringsverdien siden 2014.

Til tross for den generelle nedgangen i kinesiske EU-investeringer, har det vært en økning i Tyskland. Der økte investeringene fra kinesiske selskaper med rundt 300 millioner euro til 2,1 milliarder euro.

Strengere regler

Årsaken til nedgangen er Kinas strenge kapitalkontroll, som gjør det vanskelig for selskaper å tjene penger utenlands, ifølge rapporten. Strengere regler i Europa har også spilt en rolle, hvor kinesiske overtakelser har blitt vanskeligere, blitt forsinket eller blitt hindret. Det ventes at dette strammes inn ytterligere, skriver artikkelforfatterne.

I likhet med Norge og en rekke andre land, har det vært en økende bekymring i Tysklands regjering for kinesiske investeringer i kritisk infrastruktur.

EU populært

Her hjemme har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advart mot at å la kinesiske Huawei få bygge 5G-nettet fordi de mener veien er kort fra selskapet til det kinesiske regimet.

Selv med strengere investeringskontroll, er det grunn til å regne med at Europa fortsatt vil være et attraktivt sted for kinesiske investorer på grunn av handelskonflikten med USA, blant andre faktorer, heter det i rapporten.

Powered by Labrador CMS