Samfunn
NM i desentralisering
Solberg-regjeringen gruser den rødgrønne i konkurransen om å flytte og etablere statlige arbeidsplasser utenfor Oslo-området. Kjell Magne Bondevik er uansett vinneren.
Siden 2001 har vekslende regjeringer flyttet ut 2.603 statlige arbeidsplasser fra Oslo og nyetablert 1.575 statlige arbeidsplasser utenfor Oslo. Det viser en oppdatert oversikt Dagens Perspektiv har mottatt fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
Se hele oversikten nederst i saken.
Hvem har vært flinkest? Her er deltakerne i Dagens Perspektivs regjeringskonkurranse NM i desentralisering:
-
2001-2005 Bondevik II: Kjell Magne Bondeviks (KrF) andre regjering, omtalt som «samarbeidsregjeringen», mindretallsregjering utgått av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.
-
2005-2013 Stoltenberg II: Jens Stoltenbergs (Ap) andre regjering bestående av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, omtalt som den «rødgrønne» regjeringen.
-
2013-2019: Solberg-regjeringen: Erna Solbergs (H) regjering startet med Høyre og Fremskrittspartiet, den «blåblå» regjeringen, basert på en samarbeidsavtale med Venstre og Kristelig Folkeparti. Utvidet med Venstre i januar 2018, nå under navnet den «blågrønne» regjeringen. I 2019 utvidet med Kristelig Folkeparti til «firepartiregjeringen», som dermed ble første borgerlige flertallsregjering siden 1985.
Her er reglene
Alle utflyttinger og nyetableringer teller ikke i den politiske konkurransen «flytting og etablering av statlige arbeidsplasser utenfor Oslo». Det er ikke nok å flytte arbeidsplassene til Ås, slik det var tilfellet med Veterinærinstituttet (280 arbeidsplasser) og Veterinærhøgskolen (490) i 2005. Lillestrøm duger heller ikke, dit ble Kriminalomsorgens sentrale forvaltning (40) flyttet i 2012.
Skal utflyttingen eller nyetableringen virkelig telle, må virksomheten ikke bare ut av Oslo, men ut av det som kalles «bo- og arbeidsmarkedsregion Oslo». Departementet har presisert at dette er er definisjonen på «ut av Oslo» etter at faktasjekkerne hos nettstedet faktisk.no i mars i år undersøkte Høyre-statsråd Jan Tore Sanners påstand om at «Vi har allerede flyttet langt flere arbeidsplasser fra Oslo enn Sp fikk til på sine 8 år i regjering.»
Oslo bo- og arbeidsregion består av Oslo; hele Akershus; Østfold-kommunene Rømskog, Spydeberg og Hobøl; Lunner og Gran i Oppland og Røyken og Hurum i Buskerud. Vedtatte, men ikke fullførte utflyttinger og nyetableringer er også med i tallene.
Med kravet «utenfor bo- og arbeidsmarkedsregion Oslo» er det siden 2001 flyttet eller nyetablert til sammen 3.336 statlige arbeidsplasser utenfor Oslo. Med unntak av diverse flyttinger i Forsvaret er også alt gjennomført innenfor de omfattende «retningslinjene for lokalisering av statlig virksomhet».
Vi kårer vinnere i tre klasser:
-
Totalt antall statlige arbeidsplasser
-
Antall utflyttete arbeidsplasser
-
Antall nyetablerte arbeidsplasser
Suveren vinner
Bondevik II-regjeringen fra 2001-2005 vinner alle kategorier, til tross for den korteste regjeringstiden:
-
Totalt: 1.663
-
Nyetableringer: 849, med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i 2003 i Tønsberg som den største med 240 arbeidsplasser.
-
Utflyttinger: 814, blant dem flyttingen av Konkurransetilsynets 111 arbeidsplasser til Bergen i 2003.
Normann var – i positiv forstand – en plageånd på området for de andre statsrådene
Gir Victor Normann æren
– Vi var veldig bevisste på dette fra dag en. Du må være tøff og arbeide veldig målrettet for å få resultater på dette området, sier tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (71) til Dagens Perspektiv.
Han er grunnlegger av Oslosenteret og er arbeidende styreleder der.
Mye av æren for resultatene gir Bondevik til Victor Normann, arbeids- og administrasjonsminister i Bondevik II-regjeringen.
– Normann var en utradisjonell høyremann, og hadde et særlig ansvar for flytting og nyetablering av arbeidsplasser utenfor Oslo. Han var også personlig opptatt av dette og var – i positiv forstand – en plageånd på området for de andre statsrådene.
Mye motstand i systemet
Den tidligere statsministeren beskriver arbeidet med å flytte statlige arbeidsplasser ut av hovedstaden som krevende:
– Vi møtte mye motstand i systemet. Den var også ofte godt begrunnet, for eksempel i nærheten til andre statlige institusjoner og behovet for tett kontakt. Digitalisering har gjort det argumentet mindre verdt i dag. Flytting skaper også usikkerhet hos de ansatte.
Bondevik er ikke i tvil om at å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo har en sterk politisk symbolverdi.
– Men samtidig er jo realiteten at dette er hardt tiltrengte arbeidsplasser som skaper ny optimisme i lokalsamfunnet.
Bondevik husker godt protestene om at «stedet var altfor lite» da daværende Post- og teletilsynet (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet i dag) med 130 arbeidsplasser ble flyttet til Lillesand i Aust-Agder i 2003.
Sølvet til Solberg-regjeringen
464 nye statlige arbeidsplasser og flytting av 678 – totalt 1.142 er så langt fasiten for regjeringen til Erna Solberg.
Vettet er jevnt fordelt her i landet
Langt under Bondevik II, men totalt mer enn det dobbelte av Jens Stoltenbergs andre regjering, som også inkluderte den alltid distriktsglade Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum, den gangen landbruks- og matminister.
Fasit for Stoltenberg II: 301 arbeidsplasser ut av hovedstadsområdet, 260 nye utenfor Oslo – totalt 561.
– Vi har vedtatt å flytte eller etablere langt flere arbeidsplasser utenfor Oslos bo- og arbeidsmarkedsregion enn det den rødgrønne regjeringen fikk til, og det er bra. Arbeidet fortsetter nå, blant annet gjennom regionreformen og Statens vegvesen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.
LES MER | Frykter kompetanseflukt fra Statens vegvesen
Hun sier dette er en prioritert oppgave og «noe vi jobber med hele tiden»
– Vettet er jevnt fordelt her i landet, og vi vet at statlige arbeidsplasser er etterspurt, fordi det er kompetansearbeidsplasser.
Mer i vente
Mæland forteller at regjeringen fortsatt mener det er rom for å flytte og etablere arbeidsplasser utenfor Oslo:
– Vi vil følge opp regjeringsplattformen på dette området, sier hun:
I Granavolden-plattformen står det:
-
Lokalisere nye offentlige kompetansearbeidsplasser over hele landet, også utenfor de største byene. Ny statlig virksomhet skal som hovedregel etableres utenfor Oslo.
-
Følge opp planen om utflytting av statlige arbeidsplasser fra 2016, og arbeide for ytterligere utflyttinger i perioden.
-
Sikre helhetlig oversikt og koordinering av flytting, nedleggelse og opprettelse av statlige arbeidsplasser. Ved strukturendringer vil regjeringen sikre en fortsatt god regional fordeling av statlige kompetansearbeidsplasser.