Samfunn

Riksadvokat Tor-Aksel Busch

Riksadvokaten knytter politireformen til svekket innsats mot gjengkriminalitet

Publisert Sist oppdatert

Nærpolitireformen innebærer at Norge har fått 12 politidistrikt. Målet er at omstillingene ikke skal gå utover responstiden, men de siste tallene viser at politiet fortsatt ikke oppfyller de nye kravene.

Det er også et åpent spørsmål om det vil svekke etterforskningsarbeidet.

I et omfattende intervju i Politiforum at avtroppende riksadvokat Tor-Aksel Busch snakker ut om de store endringene på vei i politiet.

Siden Sverige gjennomførte en politireform med mange likhetstrekk som i den norske flere år før Norge, peker Busch på ulikheter og paralleller.

– Ja, jeg bekymrer meg for tilstanden i Sverige, sier han til nettstedet.

Busch viser til at Sverige i stor grad ligner på Norge. Men at den store forskjellen ligger i at de sliter voldsomt med gjengkriminalitet.

– Hos etterforskerne ligger det over 600 uoppklarte drap. De har dødelige skyteepisoder med mange gjerningspersoner involvert. De ser hevnoppgjør følge hevnoppgjør. Og de stadig yngre gjerningspersonene kan kalkulere med at det er stor sjanse for å slippe unna, når bare ett av fem gjengdrap blir oppklart og gjerningsmannen stilt for retten. Mangel på risiko for å bli tatt blir på mange måter styrende for den kriminelle virksomheten. Når politiet ikke kan løse sine primæroppgaver, blir privat hevn virkemiddelet, sier Busch til Politiforum.

Et grep han har gjort for å motvirke slike tendenser er å insistere på å opprettholde etterforskningskapasiteten i Norge.

Han advarer mot en situasjon der publikum blir oppgitt fordi politiet ikke gjør det som forventes.

– Jeg er usikker på om man på politisk nivå helt forstår viktigheten av en god etterforskningskapasitet. I dette ligger også å sikre en anstendig lønn som etterforsker, for å tiltrekke seg de gode etterforskerne som evner å drive sakene mot oppklaring, sier han til Politiforum.

Han tilskriver en del av nedgangen i politiets aktivitet mot kriminelle miljøer til arbeidet med politireformen.

– Vi vet at politiet har stått i en meget stor omstilling. Alle har erfaring med at det blir et produksjonstap under omstilling. Nå er reformen der, og den går ikke over, sier Busch til fagbladet.

Han mener det var uheldig å kalle det «Nærpolitireformen» og at «Profesjonalitets- og kvalitetsreform» hadde vært mer passende.

Difi kom tidligere i år med en statusrappport for reformen. Her var konklusjonen at ny organisering var på plass, men at situsjonen varierer mellom distriktene. Mens arbeidet med kvalitet var kommet et stykke på vei, mente Difi at mye fortsatt gjenstår.

Difi bekrefter at de trolig vil presentere enda en rapport om politiet innen første mai 2020.

Powered by Labrador CMS