Samfunn

Ordfører i Eid – kanskje snart i Stad? – Alfred Bjørlo snakker om distriktspolitikk under Venstres landsmøte i våres.

Satser på fire nye år som ordfører i ny kommune

En av Venstres mest kjente lokalpolitikere, Alfred Bjørlo, står på valg til både kommune- og fylkesting. Han vil gjerne fortsette som ordfører, i nye Stad kommune.

Publisert Sist oppdatert

Alfred Bjørlo er han som Venstre-leder Trine Skei Grande ved årsskiftet – i kjølvannet av telefonutskjellingen av Abid Raja – skal ha kalt «psykopat» – og som etterpå selv spøkte med, og kalte seg selv for «distriktspsykopaten». Det skulle vært etter en kronikk Bjørlo skrev om distriktspolitikk at Skei Grande skal ha kalt ham «psykopat». Selv forsvarte Bjørlo sin partileder, og sa at han «har kjent henne som et tvers igjennom skikkelig menneske i 30 år».

Sentral Venstre-skikkelse

Alfred Bjørlo sitter i Venstres sentralstyre og har i mange år vært en sentral skikkelse som det lyttes til i Venstre. Han var som politisk rådgiver i mange år blant annet en av dem som satt tettest på tidligere Venstre-leder Lars Sponheim.

Siden 2011 har Bjørlo vært en populær ordfører i Eid kommune. Den tiden er definitivt slutt nå. Han har de siste årene også sittet på fylkestinget i Sogn og Fjordane.

Nå er Eid slått sammen med Selje kommune, og blir fra neste år den nye Stad kommune. Men Alfred Bjørlo gir seg ikke. Som Venstres ordførerkandidat, håper han på fire nye år som ordfører – i den splitter nye kommunen.

Og som om ikke det var nok, vil Bjørlo også ha et ord med i styre og stell i det nye fylket Vestland også. Haner Venstres fjerdekandidat på listen til det nye fylkestinget.

 

Vil ha flere innbyggere

Bjørlo er klar på at det er vekst og tilflytting som må til for at den nye kommunen skal bli et godt sted å bo.

– Hva er den viktigste lokale saken for deg og ditt parti ved dette valget?

– Vekst og tilflytting! Skal vår nye kommune, Stad, bli en suksess, må vi lykkes med å bli attraktive som et godt sted å bo og drive næring for enda flere, sier Bjørlo.

Framtidig økonomi og utviklingskraft i den nye kommunen er avhengig av om kommunen klarer å tiltrekke seg folk, kompetanse og aktivitet, framhever Venstre-politikeren.

– Næringslivet i Stad og Nordfjord går så det suser. Vi trenger å bli flere for å ta ut potensialet, sier han.

Det er viktig å få fram at folk nå skal velge dem de tror er best i stand til å styre kommunen, og ikke stemme på hvem de liker mest eller minst av rikspolitikerne de ser på TV

Sentraliserings-kritiker

– Hvilken sak får mest oppmerksomhet i debatten i «ditt distrikt»?

– Sentralisering og distriktspolitikk, svarer Bjørlo kontant. Dette er et saksområde han er opptatt av og som han ved flere anledninger har kritisert regjeringen for. I en kronikk i VG nylig ber han regjeringen bli mer offensive i sin distriktspolitikk og bremse sentrealiseringen for å demme opp for Senterpartiet.

«Kvifor lar regjeringa oss som har vore pådrivarar for større kommuner i distrikts-Noreg i stikken?», spør han retoriksk i kronikken (ekstern lenke).

Neste uke skal han delta i en debatt om distriktspolitikk under Arendalsuka.

«Eg håpar inderleg regjeringa innan den tid har noko å kome med som gjer det mulig som Venstre-mann å sitje i eit slikt panel», skriver han i VG.

Stad

Stad er en ny kommune i Vestland fylke som blir etablert 1. januar 2020 ved sammenslåing av kommunene Selje og Eid. Dessuten foretas en grensejustering slik at en del av Vågsøy kommune legges til Stad. Dermed blir Stad en sammenhengende kommune, da Selje og Eid ikke henger sammen.

Rikspolitikk er viktig

– Hvilke andre partier er det aktuelt for deg/dere å samarbeide med etter valget?

– Det har vi ikke tatt stilling til. Vi blir en ny kommune der vi må finne gode, breie samarbeid etter valget, sier Alfred Bjørlo.

– Hva betyr rikspolitikken og rikspolitikerne for debatten lokalt hos dere?

– Ganske mye, fordi distriktspolitikk og sentralisering ligger som et bakteppe for det meste av det vi gjør i lokalpolitikken. Det er viktig å få fram at folk nå skal velge dem de tror er best i stand til å styre kommunen, og ikke stemme på hvem de liker mest eller minst av rikspolitikerne de ser på TV.

– Hvordan får den nye fylkesinndelingen innvirkning på årets valg?

– Den får nok liten innvirkning på kommunevalget i Stad kommune. Jeg tror også det får små utslag for fylkestingsvalget hos oss lokalt.

Veien til valget

Veien til kommune- og fylkestingsvalget 2019.

Dagens Perspektiv ønsker å lodde stemningen i hele landet i forkant av det kommende kommune- og fylkestingsvalget 9. september. I den anledning har vi spurt et knippe lokalpolitikere over hele landet om hva som er de viktigste sakene foran valget i deres distrikt. Vi har spredd oss utover – både når det gjelder geografi og de ulike politikernes partitilhørighet.

I dag: Stad og Vestland med ordførerkandidat for Venstre, Alfred Bjørlo.

Powered by Labrador CMS