Samfunn

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er å begynne i feil ende når man diskuterer regjeringssamarbeid før politikkutforming.

Støre med grønn dør på gløtt

Grønn Ungdom vil ha Støre. Arbeiderpartiet-lederen setter døren på gløtt for samarbeid. – Men politikkutformingen går foran, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Nasjonal talsperson for Grønn Ungdom, Teodor Bruu, mener det er krefter som ønsker radikal klimapolitikk i både Ap og Sp.

– Vi ser ikke det samme på høyresida. Venstresida er ikke et sterkt kort, men et sterkere kort, sa Bruu til Klassekampen i går.

Under Zerokonferansen debatterte Jonas Gahr Støre med statsminister Erna Solberg (H), og tok blant annet til orde for å bruke Oljefondet mer aktivt til fornybare investeringer.

Men Støre vil ennå ikke svare på om det er riktig å inngå et eventuelt regjeringssamarbeid med Miljøpartiet de grønne (MDG).

– Jeg tror norsk politisk debatt har begynt i litt feil ende nå, hvor man begynner med å snakke om hvem som skal samarbeide med hvem. Jeg har tenkt å begynne i andre enden, sier Støre til Dagens Perspektiv.

Klima på agendaen frem mot 2021

Han legger til at «Arbeiderpartiet er et klima-, utviklings- og miljøparti», men at hans hovedanliggende frem mot stortingsvalget i 2021 er å utvikle politikk. Støre gikk tidligere i høst ut i Klassekampen og sa at Ap skal gå til valg på klimapolitikk.

– Men du utelukker ikke et regjeringssamarbeid med MDG?

– Jeg har ikke lukket døren til noen partier. Vi har i denne perioden Senterpartiet og SV som våre naturlige partnere. Når vi går mot 2021, så må vi se på politikken og mulighetene for gjennomslag for det. Vi er nødt til å gå gjennom et skifte hvor vi reduserer utslipp som betyr endringer i arbeidsmarkedet, men Arbeidepartiet er opptatt av at folk skal føle trygghet på jobb, ikke bli sittende igjen og oppleve at de blir hektet av. I industrien vår ligger mye av kompetansen vi skal bygge på og de vil vi ha med, ikke jobbe mot.

Arbeiderpartiet samarbeider allerde med MDG på lokalt plan flere steder i Norge, inkludert i landets to største byer, Oslo og Bergen.

– Hvorfor er det så mye vanskeligere å si ja til et samarbeid nasjonalt enn et samarbeid lokalt?

– Fordi i nasjonalpolitikken har du ansvar for økonomisk politikk, utenrikspolitikk og strategiske valg landet skal ta på en annen måte enn i kommunene. Det er annerledes. Men det at vi nå har erfaringer med MDG i byrådet i byer som Oslo og Bergen, det teller selvfølgelig på det vi vet om å jobbe med dem, og det er positive erfaringer som jeg tar med meg, sier Ap-lederen.

Både Solberg og Støre ble intervjuet av Zero-leder Marius Holm under Zerkonferansen. De to partilederne ble utfordret på hvordan Norge kan bremse bruken av kull ved hjelp av fornybare satsinger i verdens vekstøkonomier.

– Oljefondet er et politisk redskap

Arbeiderpartiet har programfestet at Norge skal ta en sterkere lederrolle i internasjonal klimapolitikk og øke investeringene i fornybare satsninger, ved å øke Enova-fondet med 100 milliarder.

Støre trekker frem at vi må se til suksessen til Regnskogsatsningen når Norge skal satse fornybart.

Foto Det er "kjempefarlig" å signalisere at oljefondet er et politisk redskap, mener statsminister Erna Solberg (H). (Foto: Ine Schwebs)

– Norge må gå i front og vise hvordan man kan gjøre ting med partnerland, sier han.

Debatten mellom de to partilederne tok raskt en vending til å handle om Oljefondets politiske rolle.

Støre mener en konservativ holdning til investering gjennom Oljefondet ikke lenger holder, og at Norge «må være ute i tide» når det gjelder å gjøre investeringer som kan godtas av fremtidige generasjoner.

– Vi må begynne å vende oss til å si at vårt pensjonsfond er et politisk redskap. Til nå har vi ikke turt å si det fordi vi skal ikke drive politikk med pensjonsfondet, men det er klart at ti tusen milliarder kroner er politikk, sier Støre.

– Du kan velge mellom å skyte deg selv i foten eller i hodet

Det er imidlertid statsministeren kritisk til:

– Jeg tror det er kjempefarlig, sier Solberg.

– Hvis vi signaliserer at nå skal oljefondet være et politisk redskap, så kommer alle andre land til å tolke dette og da kommer vi til å skaffe oss en utenrikspolitisk utfordring med oljefondet vårt. Derfor mener jeg at det er farlig å si, jeg mener det er å skyte oss selv i foten i forhold til veldig mange av de utfordringene vi møter når vi er en så stor eier.

– Vi kommer til å bli utenrikspolitisk presset, sier Solberg.

Solberg viser til den økende andelen handelskriger i verden, og at å blande politikk og investeringer på denne måten er en risikosport.

Men Støre holder fast ved at Norge må gå foran:

– Dette er en nervøs og usikker holdning i møtet med verden.

– Det er politisk når vi sier at vi ikke skal bryte internasjonale konvensjoner, det er politisk å ta oljen ut av kull, det er politisk når vi velger å trekke oss ut av tobakk. og du kan velge mellom å skyte deg i foten, Erna, eller å skyte deg i hodet i forhold til den utfordringen som er nå, sier Ap-lederen.

Powered by Labrador CMS