Statsminister Erna Solberg på talerstolen under høyres landsmøte.

Foto

Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Høyres landsmøte

Solberg: Utdanning og arbeidsliv må kobles tettere sammen

Publisert: 15. mars 2019 kl 14.33
Oppdatert: 15. mars 2019 kl 14.53

Erna Solberg feiret det første borgerlige flertallet siden Kåre Willoch med å godte seg over dem som sa hun ikke ville få det til.

Både Dagsavisen, VG og Dagbladet fikk passet påskrevet da statsministeren og partilederen innledet sin tale til Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Hun hevdet hun kunne ramset opp mange flere.

– VG skrev i 2017: «Det er over, slutt, dødt og begravet. Nok et forsøk på å bygge en levedyktig allianse mellom de borgerlige partiene har kollapset», siterte statsministeren.

– Men la meg si det med ord som kommentatorene kan kjenne igjen: Vårt store prosjekt har lyktes, og firepartisamarbeidet har gjenoppstått fra de døde, fastslo statsministeren til rungende applaus fra salen.

For to år siden ble Høyre-Frp-regjeringen utvidet med Venstre, mens KrF ble innlemmet et års tid senere. Med KrF i folden hadde regjeringen sikret seg flertall i Stortinget. Solberg har allerede blikket festet på valget 2021 og har til hensikt å bli gjenvalgt for tredje gang.

Borgerlig samling har vært viktig for Høyre i mer enn 100 år, framholdt hun.

– Fordi det er der vi finner troen på mennesker, på menneskers skaperkraft og ønsket om et samfunn med muligheter for alle, sa Solberg.

Grunnutdanningen på alle nivåer må komme mye tettere på arbeidslivet enn fø

Utdanning

Statsministeren snakket også om utdanning i sin tale til Høyres landsmøte.

– Grunnutdanningen på alle nivåer må komme mye tettere på arbeidslivet enn før, understreket Solberg i sin tale. 

Dagens utdanning treffer ikke alltid arbeidslivets behov, mener statsminister Erna Solberg – som utfordrer politikerne i regionene.

Hun viser til at en rekke fagskoler, høyskoler og universiteter landet rundt nå får midler til å utvikle videreutdanningstilbud i tett samarbeid med næringslivet. Dette gjelder særlig kompetanseheving i bransjer som er preget av digitalisering, automatisering og annen omstilling.

– Det blir moduler som kan tas mens man er i jobb, sa Solberg.

De nye regionene vil få et større ansvar i kompetansepolitikken, understreket statsministeren, som også rettet en klar utfordring til regionpolitikerne.

– Dette er en jobb jeg forutsetter at alle våre regionpolitikere griper fatt i, sa hun.

Tøffere mot gjengene

Solberg varslet tøffere tiltak mot kriminelle gjenger. 

– Myndighetene må bli enda tøffere overfor de mest hardbarkede kriminelle gjengene hvis dagens virkemidler ikke er nok til å bekjempe dem, mener Erna Solberg.

– Vi kan ikke, skal ikke og vil ikke akseptere at gjenger skal forme barn og unges oppvekstvilkår, sa Høyre-leder og statsminister Erna Solberg i sin tale til landsmøtet på Gardermoen fredag ettermiddag.

Hun viste til hvordan gjenger i Oslo «skaper utrygghet og rekrutterer sårbare unge» og frykter at smitteeffekten kan nå også andre byer.

Annonse

Høyre-lederen fastslo at «en trygg oppvekst varer livet ut» og at det derfor er avgjørende at familier som sliter får hjelp og at barnevernet griper inn når det er nødvendig. Barn og unge skal ha et bredt kultur- og aktivitetstilbud, og «de som ødelegger barns muligheter til en god oppvekst» skal bekjempes.

– Kriminelle gjenger som rekrutterer barn til å gjøre ulovlige handlinger, skal slås hardt ned på. Vi kan ikke være naive. Hvis virkemidlene vi bruker ikke stanser de mest hardbarkede, så må vi ta i bruk tøffere virkemidler og tenke nytt, sa hun.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no