Samfunn

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H), styreleder i Microsoft Brad Smith og konsernsjef i Schibsted Kristin Skogen Lund.

– Verden kommer til å gå tom for lagringsplass

Hvis vi fortsetter å lagre data på tradisjonelt vis i dataservere og datasentre, vil vi ikke makte å holde tritt med den mengden data som produseres i dag, mener Brad Smith.

Publisert Sist oppdatert

Styreleder i Microsoft, Brad Smith, var i Norge sist uke for å være med på den offisielle åpningen av selskapets norske datasenterregioner og for å snakke på KPMGs Topplederkonferanse.

Han spår at datalagring og datakraft vil prege fremtiden.

– Det er realistisk å tenke seg at kunstig intelligens over de neste tre tiårene vil spille samme rolle som forbrenningsmotoren gjorde når den ble lansert. På samme måten som forbrenningsmotoren ble drevet av olje, vil kunstig intelligens være drevet av data, sier Smith.

Mengden data har eksplodert det siste tiåret. Fra og med 1. januar 2020 vil det være 25 ganger så mye data på planeten som vi hadde for et tiår siden. Dette har ført til store teknologiske gjennombrudd i datavitenskap, særlig innen kunstig intelligens.

Data vil bli som elektrisitet

Klassisk og digital databehandling kommer til å smelte sammen med avansert kvanteberegning, spår Microsoft-lederen .

– Vi kommer til å se flere datasentre som dem vi åpnet i Norge denne måneden og vi kommer til å se forskjellige skybaserte løsninger som er skreddersydd for kunden. Verden vil se mye innovasjon når det gjelder å behandle de enorme datamengdene, sier han.

Mengden data vi har i dag kommer til å vokse eksponentielt. Det vil krever innovative gjennombrudd når det gjelder datalagring.

– Vi kommer ikke til å holde tritt med den mengden data som produseres i dag hvis vi fortsetter å lagre dataene på samme måte som vi gjør i dag med dataservere og datasentre. Verden kommer til å gå tom for lagringsplass, advarer han.

Data kommer til å bli integrert i veggene våre, byggene vi skaper, bilene våre og alle skjermene vi bruker. Det vil være integrert i smarte byer og smarte land.

– Data vil bli som elektrisitet, det vil være over alt, sier han.

Angst og bekymringer

Selv om styrelederen har mange lovord å si om hva fremtidens teknologi kommer til å bringe, er han også innforstått med at teknologien har ført til økt bekymring over globalisering, innvandring, handelskrig, populisme og økte økonomiske forskjeller blant folk.

– Alle disse geopolitiske bekymringene er muliggjort av teknologi. Uten teknologi hadde det ikke vært globalisering. Uten teknologi hadde man heller ikke følt på mye av det andre presset mange føler på i dag. Derfor er mange bekymret over hvor teknologien vil ta oss.

Alle som tar i bruk teknologi, og særlig de som utvikler den, har et ansvar for å utvikle fremtidens teknologi i tråd med samfunnets verdier, frahever Smith.

– Vi må i større grad anerkjenne de problemene som teknologi skaper og ikke bare snakke om fordelene ved den. Alle verktøy kan bli et våpen. Jo kraftigere verktøyet er, jo mer formidabelt vil våpenet være. Kunstig intelligens er kanskje det kraftigste verktøyet mennesker noen sinne har skapt.

Løse komplekse oppgaver

Smith snakker om at kunstig intelligens vil utvikle seg mot også kunstig generell intelligens. Det er en betegnelse ofte brukt i science fiction om roboter som forstår eller mestrer å lære enhver intellektuell oppgave som et menneske kan.

Så langt har vi ikke kommet. I dag løser kunstig intelligens begrensede oppgaver innenfor et bestemt område.

Fremover spår Smith at kunstig intelligens kommer i større grad vil forstå hvordan ulike saksområder henger sammen, se mønstre og utføre mer komplekse oppgaver.

– Kunstig intelligens vil ta opp grunnleggende spørsmål. Det største spørsmålet man må stille seg er ikke hva maskiner kan gjøre, men hva de burde gjøre. Det må vi mennesker bestemme oss for.

Nettopp derfor mener Smith det er så viktig at etikk er et sentralt tema i debatten om kunstig intelligens.

Etiske prinsipper

Microsoft har innført en rekke etiske prinsipper for kunstig intelligens som de har implementert inn i hele organisasjonen. Nå oppfordrer Smith ledere og myndigheter til å gjøre det samme.

– For at etiske prinsipper skal ha noen effekt, må de implementeres i styringssystemene. Man må på forhånd bestemme seg for hvordan prinsippene skal brukes i den daglige driften og i beslutninger, sier han.

Virksomheter må kunne se for seg ulike scenarioer for de ulike teknologiene, hvor disse prinsippene er gjeldene for å kunne forberede seg best mulig.

– Ledere må finne ut hvordan man praktiserer de etiske prinsippene. Det er ikke en enkel jobb, advarer han.

Smith etterlyser en ny tilnærming hvor teknologisektoren, i samarbeid med politikere, må ta mer ansvar for å bevare det som er i det offentliges interesse i utviklingen av ny teknologi.

– Bransjen kan forfølge våre private interesser i den rammen som blir skapt av den offentlige interessen.

Sikre personopplysninger

Det finnes flere skrekkeksempler fra virkeligheten hvor personopplysninger har kommet på avveie eller blitt solgt av store teknologiselskaper for å drive målrettet markerdsføring uten at brukerne har vært klar over det. Særlig gjelder dette i politiske valgkamper.

Microsoft-lederen forklarer at dersom teknologiaktørene ikke er flinke til å beskytte folks personlige data, kan det føre til brudd på fundamentale menneskerettigheter. Derfor mener han det er viktig å tenke beskyttelse av personopplysninger i utviklingen av kunstig intelligens.

– For teknologiutviklere er det viktig å la brukeren sitte på kontrollen over egne data. Selskaper burde også i større grad være åpne om hva de bruker personopplysningene til.

I fjor ble personvernforordningen (GDPR) innført for å styrke personvernet og behandlingen av personopplysninger i EU. Brad Smith tror derimot det må en ny «sikkerhetsbølge» til for å sikre personopplysninger i en tid hvor kunstig intelligens stadig utvikles.

Sette sykehus ut av spill

Den andre advarselen Brad Smith kommer med handler om dataangrep. Både hele nasjoner, sykehus og store bedrifter er blitt slått ut de siste årene som følge av dataangrep.

– Databeskyttelse må stå høyt på agendaen til alle. For å kunne ha en sjanse til å ruste seg mot fremtidige dataangrep, må vi få på plass mer samarbeid på tvers av landegrenser og nye nasjonale lover.

Selv om ny teknologi bringer med seg mange bekymringer og utfordringer, tror Microsoft-lederen at kunstig intelligens vil kunne løse noen av verdens største problemer.

– Kunstig intelligens er en «game changer» som for eksempel kan bidra til å gjøre livet enklere for folk med funksjonsnedsettelse, skape en bærekraftig planet, hjelpe folk ut av fattigdom og bevare nasjonalskatter, sier Smith.

Powered by Labrador CMS