Samfunn

Den britiske helseministeren Matt Hancock mener innføring av DNA-tester kan forebygge sykdommer og redde liv.

Vil innføre DNA-testing av alle nyfødte barn

Britiske helsemyndigheter vil innføre DNA-testing av alle nyfødte barn. Fullstendig uetisk, mener Høyre.

Publisert Sist oppdatert

Storbritannia helseminister Matt Hancock ønsker å tilby alle nyfødte barn DNA-test, og vil starte et pilotprosjekt med 20.000 babyer neste år.

Om prosjektet er vellykket, kan Storbritannia bli den første nasjonen i verden som gjennomfører rutinemessige DNA-tester på nyfødte barn.

Det får Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland til å steile.

– Jeg kommer til å jobbe med hud og hår mot et sånt forslag i Norge. Hvorfor skal man vite hvilke genetiske skavanker man har tidlig i livet? Man vet jo aldri sikkert om man faktisk blir syk. Unntaket er for livsfarlige, arvelige sykdommer. De screener vi allerede for, sier Stensland til NRK som har omtalt saken.

Stensland mener en slik type DNA-testing er uetisk.

Får innsikt i sykdomsgrunnlag

Argumentet for slike DNA-tester er at sykdommer kan behandles og kartlegges fra man er nyfødt, og persontilpasset medisin kan anbefales basert på resultatene. På den andre siden kan barn risikere å få informasjon om at de er utsatt for sykdommer det ennå ikke finnes behandling for – som for eksempel Alzheimers.

NRK har tidligere skrevet om personer som har tatt slike DNA-tester ved å bestille det over nettet. Det er ulovlig for norske selskaper å tilby slike gentester, og Stensland har ved flere tilfeller gått ut og advart mot å bestille slike tester fra utenlandske selskaper.

­­– En overdrivelse at DNA-testing redder liv

Argumentet fra den britiske helseministeren Hancock er at et slikt tilbud vil kunne redde mange liv. Men om slike tester redder liv, strides de lærde om.

– Det er vanskelig å se tilfeller der en slik test vil ha avgjørende betydning, hvis du ser bort fra tester for arvelig kreft. Men hvis det er indikasjoner på det, kan de lett utføres for en voksen som kan samtykke i testen, sier professor David Curtis ved institutt for genetikk på University Collge London til British Medical Journal.

Curtis mener Hancock overdriver når han sier testene kan redde mange liv.

Storbritannia har lenge ligget foran når det kommer til gentesting. Under den tidligere statsministeren David Cameron ble prosjektet 100.000 Genomes startet opp, og i fjor vedtok britiske helsemyndigheter et mål om å samle fem millioner genresultater i løpet av de fem neste årene, opplyser NRK.

Powered by Labrador CMS