Samfunn

Illustrasjonsfoto.

Ansatte i kriserammede næringer mangler økonomisk buffer

Mange av de lønnstakerhusholdningene som ble sterkest rammet av nedstengingen av økonomien, er også de som i minst grad kan tære på oppsparte midler.

Publisert Sist oppdatert

Da koronatiltakene for alvor ble satt i verk 12. mars, innvarslet det en økonomisk utfordrende situasjon, også for norske husholdninger.

Strenge smitteverntiltak og nedstenging av virksomheter medførte en kraftig økning i antall permitteringer og arbeidsledige.

En analyse av Statistisk sentralbyrå viser at de som ble rammet hardest av nedstigningen hadde minst oppsparte midler til å klare seg gjennom krisen.

Ingen økonomisk buffer

Det er en klar tendens at husholdninger der hovedinntektstaker har innvandrerbakgrunn, er overrepresentert blant dem uten økonomisk buffer.

To av fem husholdninger i denne gruppen har mindre enn én måneds inntekt i banken, mens dette gjelder for én av fem husholdninger uten innvandrerbakgrunn.

Av husholdningene hvor hovedinntektstaker hadde utdanning på grunnskolenivå, hadde 35 prosent mindre enn én måneds inntekt i banken.

Dette er mer enn dobbelt så stor andel som blant de husholdningene der hovedinntektstaker hadde lang universitetsutdanning.

Minst økonomisk sikkerhet

Overnattings- og serveringsvirksomhet er blant de mest kriserammede næringene. De som jobber i disse næringene har sjelden en økonomisk buffer i form av bankinnskudd.

Hele 34 prosent har mindre enn én måneds inntekt, og bare 22 prosent har mer enn et halvt års inntekt.

En annen næringsgruppe der relativt mange ansatte mangler en økonomisk buffer, er forretningsmessig tjenesteyting.

I denne næringen finner man blant annet utleie og leasingvirksomhet, utleie av arbeidskraft, reisebyrå og reisearrangørvirksomhet, samt rengjøringsvirksomhet.

34 prosent av de som jobbet i disse næringene hadde mindre enn én månedsinntekt på konto, mens 24 prosent står bedre rustet fordi de har mer enn seks månedsinntekter å tære på.

Reisebegrensningen som følge av koronatiltakene merkes i transportnæringen hvor det også jobber relativt mange som har lite å gå på økonomisk.

Av i alt 86.000 husholdninger med hovedinntekt herfra har 30 prosent mindre enn én månedsinntekt i banken. Til gjengjeld har 26 prosent mer enn et halvt års inntekt på konto.

Powered by Labrador CMS