Samfunn

Dette er alvorlig for Norge

Nest største fall på en dag i oljeprisens historie. Eksperter venter konsekvenser for både lønnsforhandlingene og statsbudsjettet.

Publisert Sist oppdatert

Bare uker etter at finansrekorder stod for fall, har kombinasjonen av en lenge ventet korreksjon, koronavirus og brudd mellom Russland og OPEC nå skapt et krakk på Oslo Børs.

Den siste måneden er hovedindeksen ned med over 20 prosent.

Mandag morgen falt oljeprisen med over 30 prosent ned fra 45 dollar per fat til 32,5 dollar per fat på det laveste. Det er det kraftigste fallet siden 1991.

Bare i januar 2020 var prisen nesten dobbelt så høy.

Nedgangen kan spores tilbake til fredag. Da brøt Russland avtalen med OPEC ved å nekte å følge kartellets ønske om å kutte i oljeproduksjonen.

Resultatet ble at både Russland og Saudi-Arabia nå gjør det motsatte og øker produksjonen slik at prisen faller.

Det er full krig mellom det som skulle være partnere i «OPEC+ (OPEC + Russland og 9 andre)» som i det siste holdt produksjonen på 2,1 millioner fat per dag under et «normalnivå» slik at oljeprisen ikke skulle falle for mye etter bortfallet av 3 millioner færre etterspurte oljefat fra et koronarammet Kina.

Verden bruker om lag 100 millioner fat per dag og Norge produserer 1,6 millioner fat per dag. OPEC+ produserer 41 millioner fat per dag.

 

Flere analytikere anslår at Saudi-Arabia trenger en oljepris på 80 dollar per fat for å få statsbudsjettet til å gå i balanse. Men Russland er ikke like avhengig av en høy oljepris.

Analytiker i Borea Asset Management, Magnus Vie Sundal, viser til Reuters-estimater som indikerer at Russland trolig vil klare seg med en oljepris på rundt 40 dollar per fat.

Forrige gang Saudi-Arabia økte produksjonen, den gangen for å møte sterkt voksende skiferolje-produsenter i USA, falt oljeprisen til 27 dollar fatet.

Rentekutt og industrinød

Vie Sundal skriver at rentekutt fra Norges Bank er nærmest som en selvfølge å vente: «I 2014-2016 ble leverandørindustrien langs kysten hjulpet av Johan Sverdrup-utbyggingen. I skrivende stund mangler vi de store prosjektene».

Leder i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener situasjonen er ekstremt dramatisk. For det første frykter han flere permitteringer som følge av koronaviruset. Han ber videre myndighetene om å sette inn tiltak for å hjelpe bedriftene gjennom krisen.

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum kaller situasjonen ifølge NTB for en «trippel smell» for norsk økonomi.

– Det kan bli et tapt år for verdensøkonomien, sier han.

Lønnsforhandlinger

For partene som skal starte lønnsforhandlinger tirsdag, får rekken av dårlige nyheter trolig også innvirkning. Partene står i hvert fall lengre fra hverandre enn på mange år.

Mens leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, tidlig signaliserte ønske om et godt oppgjør - gjerne langt over 3-tallet, har motparten i Norsk Industri lagt frem et ønske om et oppgjør godt ned på 2-tallet.

I forrige uke svarte sjeføkonom i LO på spørsmål om koronoviruset ville få effekt for oppgjøret med at det er de økonomiske realitetene i bedriftene som ligger til grunn når det skal forhandles lønn.

Statsbudsjettet

Regjeringen skal møtes til budsjettkonferanse på Hurdalssjøen 19. mars. Som alltid er det mange gode tiltak som må på plass i budsjettet, blant annet en avklaring om CO2-rensing. Nå er spørsmålet om man heller må rydde plass til tiltakspakker.

Powered by Labrador CMS