Samfunn

Regjeringen stiller spørsmål ved ressursbruken i politiet.

Er på vakt mot byråkratisering av politiet

Politisk ledelse i Justisdepartementet stiller spørsmål ved hvordan politiet utnytter ressursene sine.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg leser rapporten fra Politihøgskolen både som positiv og kritisk på samme tid. Noe av det mest positive med nærpolitireformen, er at politiet som organisasjon er blitt mer profesjonell og kunnskapsbasert, sier statssekretær i Justisdepartementet Thor Kleppen Sættem fra Høyre.

Men regjeringen varsler debatt om hvordan politiet selv utnytter ressursene som følger med reformen.

Politiet skal jobbe likt, uavhengig av geografi

Foto – Vi skal være på vakt mot byråkratisering i politiet, sier statssekretær i Justisdepartementet Thor Kleppen Sættem. (Foto: Arno Mikkor)

Kleppen Sættem framhever at det har vært og er et viktig mål at politiet skal jobbe likere rundt omkring i landet, uavhengig av politidistrikt og om det er bygd eller by.

– Kvaliteten i politiets arbeid har gått opp, og politiet tar i dag tak i kriminalitet som tidligere gikk under radaren og som ble håndtert veldig forskjellig ulike steder. Det kan høres rart ut, men større politidistrikter med mer profesjonelle fagmiljøer er viktig for å sikre en likere håndtering av saker uansett hvor gjerningsmann og offer befinner seg, sier statssekretæren.

Om vi fortsatt føler det mangler ressurser, da må vi også tørre å stille spørsmål ved om vi bruker politiets 17.500 ansatte på en god nok måte

Vil ha debatt om ressursbruk

Men også i den politiske ledelsen i departementet har man fått med seg den kritikken som den ferske rapporten fra Politihøgskolen og flere andre evalueringer av politireformen reiser om økt sentralisering og byråkratisering av politiet etter reformen.

– Vi skal være på vakt mot byråkratisering av arbeidet. Politiet har de siste årene vært en soleklar budsjettvinner, og om vi fortsatt føler det mangler ressurser, da må vi også tørre å stille spørsmål ved om vi bruker moderne verktøy godt nok, om arbeidsprosessene er gode nok og om vi bruker politiets 17.500 ansatte på en god nok måte, sier statssekretær Thor Kleppen Sættem, som er tydelig på hva han mener om den problemstillingen:

– Jeg tror svaret på det spørsmålet er nei, og det har vi tenkt å løfte frem til debatt når politimeldingen kommer om noen måneder, sier Kleppen Sættem.

Les mer:

Powered by Labrador CMS