Samfunn

Nasjonal talsperson for Grønn ungdom, Hulda Holtvedt.

Grønn ungdom-leder vil ha alderskvotering og stemmerett for 16-åringer

Nasjonal talsperson for Grønn ungdom, Hulda Holtvedt, mener det ligger et stort ansvar også på moderpartiene for å få fram flere unge politikere.

Publisert Sist oppdatert

Grønn Ungdom er ungdomsorganisasjonen til Miljøpartiet De Grønne. Og blant alle de norske ungdomspartiene er Grønn ungdom blant partiene som har vokst mest det siste året. MDG som sådan er ifølge en kartlegging Dagens Perspektiv har foretatt og «best» på ung representasjon.

Treffer ungdom hjemme

Nasjonal talsperson Hulda Holtvedt mener bestemt at årsaken til at MDGs ungdomsparti har vokst såpass mye de seneste årene er at de unge føler at Grønn ungdom hører på dem.

– Vi hører på det ungdom er opptatt av nå. De unge er opptatt av klima. Og der er vi relevante. Jeg tror det er viktigst, ikke at vi er spesielt geniale rent organisatorisk. Selv om vi har vokst mye i antall medlemmer, så er jo partiapparatet vårt veldig lite, sier Holtvedt til Dagens Perspektiv.

– Det kan fort bli fremmedgjørende for unge å måtte mene mye om pensjonsreformer og formuesskatt hvis du ikke er politisk nerd i utgangspunkter.

I Grønn ungdom har vi sett det, og selv om vi også må ha en helhetlig politikk, jobber vi mest med klimasaken, sier Holtvedt.

Sans for radikale forslag

Hulda Holtvedt har stor sans for de forslagene forsker Jana Birke Belschner fremmet i Dagens Perspektiv for øke det politiske engasjementet blant unge.

– Stemmerett for 16-åringer er helt klart noe jeg mener vil være viktig. Vi ser at valgdeltakelsen er lav blant studenter. Dersom de får stemme allerede fra 16 år, så vil de lettere venne seg til å bruke stemmeretten sin, mener Holtvedt.

– Alderskvotering er også et godt forslag. Helt hvordan det skal utformes, får være opp til det enkelte parti, men vi løfter jo ofte kvinner og minoriteter for eksempel. Så da bør de unge også løftes på listene, sier Holtvedt.

Vi ser en stor avskalling etter ungdomstida. Få blir «med over» til moderpartiet

Moderpartiene har et ansvar

Når det gjelder nye og mer uformelle former for deltakelse, mener Hulda Holtvedt at ungdomspartiene har mye å gå på. For eksempel dette med å tilby deltakelse uten at man nødvendigvis må melde seg inn i partiet.

– Mange unge kvier seg for å bli medlem av et politisk parti. De kan være veldig enig med oss i sak, men er skeptiske til fullt medlemskap. Her kan vi med fordel tenke nytt. Men det er jo et problem at ungdomspartiene er avhengige av fullverdige medlemmer å få statsstøtte.

– Det ligger et stort ansvar også på moderpartiene for å få fram flere unge politikere, framhever Grønn ungdom-talspersonen.

– Vi ser en stor avskalling etter ungdomstida. Få blir «med over» til moderpartiet.

– De unge må satses på. Ikke bare som gallionsfigurer og «ungdomskandidat», men løftet fram på så høyt på listene at det gir en reell mulighet til å bli folkevalgt, sier Hulda Holtvedt.

Powered by Labrador CMS