Samfunn

Kvinner skygger oftere unna konkurranse - men bare hvis konkurrenten er en mann

Og menn foretrakk konkurranse med kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Gapet mellom lønnen til kvinner og menn er aller størst øverst på lønnsstigen.

En forklaring fra forskningen er at kvinner skyr unna konkurranse i større grad enn menn.

Dette er dokumentert gjennom forskjellige eksperimenter hvor kvinner og menn i utganspunktet gjør det like bra, men hvor menn oftere velger å få betalt basert på egen innsats i konkurranse med andre, mens kvinner velger en sikrere, men i snitt lavere form for utbetaling.

Nå kaster en ny studie av forskere fra Nederland og Storbritannia lys på fenomenet fra det som har blitt standarden innen faget. De har sett på TV.

I et TV-program bli spillere stilt opp mot hverandre i utslagningsrunder hvor de skal konkurrere i quiz eller enkle aritmetiske oppgaver. Før hver runde får spillerene tilbud om å gi seg mot en beskjeden premie. Hvis de går gjennom alle utslagsrundene er premien flere millioner kroner.

En forskergruppe har studert valgene som ble tatt i spillet, for å se hva det kan fortelle oss om egen adferd og hvilke valg vi tar under nokså ekstreme forhold.

I artikkelen «Gender and Willingness to Compete for High Stakes» går det frem at kvinner hadde dobbelt så høy sannsynlighet for å velge å gi seg mens leken var god enn menn.

Forskerne er tydeligere på at det var ingen kjønnsforskjeller i evnene til å løse problemene i spillet.

Men det var en hake. Dersom kvinnene så at motstanderen kom til å bli en kvinne, var de like villige som menn til å konkurrere.

Og dersom menn så at motstanderen kom til å bli en kvinne økte også de sin vilje til å konkurrere.

Powered by Labrador CMS