Samfunn
MDG er «best på de unge»
MGD har relativt sett både flest listekandidater ved valg og størst andel unge representanter i norske kommunestyrer av alle partiene. KrF er «verst» når det kommer til ungdommelig appell.
Forsker Jana Birke Belschner ved Universitetet i Bergen har nylig skrevet en doktorgradsavhandling om politisk representasjon blant unge.
– Hvis vi ser på politikk som representasjon og makt, så er du ung hvis du er under 40 år. I mange land også hvis du er under 45, sier Jana Birke Belschner. Hun har nylig disputert med sin doktorgrad om «Unge politikere – veier til politisk makt» ved Institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen. I sin avhandling har hun sett på i hvilket omfang unge mennesker i ulike deler av verden er representert i politikk. Hun drøfter også hva om skal til for å øke representasjonen til unge politikere.
Kun 2 av 100 under 30
Blant alle de som i dag sitter i et parlament eller nasjonalforsamling rundt om i verden er kun to prosent av dem under 30 år. Kun 15 prosent er under 40, forteller Belschner.
– Vanligvis tar det lang tid for unge å bli en del av den «voksne» partiorganisasjonen. Ofte er man ikke «politisk utvokst» før man er 35. Først da vil de «voksne» partikollegene dine vurdere ditt potensial, sier Belschner.
Norge «best i verden»
Også i Norge er unge politikere underrepresentert der politisk makt utøves, det være seg i partiorganisasjonene, i kommune- og fylkesstyrene og på Stortinget. Men Norge er like vel blant de aller beste i klassen. Rundt 13 prosent av representantene på Stortinget er under 30 år. Det er «best i verden». Sverige, Finland og Danmark «scorer» også høyt på ung representasjon.
De landene som har yngst befolkning generelt, som flere land i Afrika og Sørøst-Asia, har svært få unge politiske representanter. Det står mye bedre til i Norge, men de unge er underrepresentert også her, sier UiB-forskeren.
Hvilke partier i Norge er «best» på ung representasjon? Ser vi på antall medlemmer i ungdomsorganisasjonen, blir svaret et krystallklart Arbeiderpartiet. AUF er klart størst blant ungdomspartiene, og ifølge AUF-leder Ina Libak, jobber AUF kontinuerlig med å finne nye veier inn for politisk interessert ungdom.
Men ifølge Jana Belschner er det et problem at unge gjerne blir gallionsfigurer og listefyll. De når ikke til toppen av nominasjonslistene og blir dermed ikke valgt inn i kommunestyrer, fylkesting og Storting. Unge er og blir underrepresentert i maktens politiske korridorer, selv om Norge er blant de aller beste i verden når det kommer til «ung representasjon» i politikken.
Jo yngre de stemmeberettigede er, jo yngre vil de kandidatene de vil stemme på være.
MDG best på unge i Norge
Så hvilke av partiene tar ungdommen på alvor, og faktisk gir de muligheten til makt?
Dagens Perspektiv har dykket ned i Statistisk sentralbyrås omfattende tallmateriale, og kan herved utrope Miljøpartiet De Grønne som «best på de unge» i den norske partifloraen.
Dog er det tett i toppen. Rødt kunne ha gitt MDG kamp om seieren når det gjelder representasjon dersom SSB hadde hatt tall på antall Rødt-representanter i kommunestyrer under 30 år.
Men – når det kommer til velgeroppslutning blant unge under 30, er det ingen som er i nærheten av MDG sett i forhold til partiets totale oppslutning. Ved kommunevalget i 2019 fikk MDG 6,1 prosent oppslutning nasjonalt – men blant unge under 30 fikk MDG hele 14 prosent oppslutning. En større forskjell mellom total oppslutning og «ungdoms-oppslutning» er det ingen andre som kan vise til. SV kommer nærmest – de fikk 6,1 prosent nasjonal oppslutning, og 10 prosent blant de under 30.
Blant partiene som totalt sett gjør det best blant de unge – hvis vi ser på valglistene til kommune- og stortingsvalg, representasjon (i kommunestyrene) og oppslutning (valgresultat kommunevalget 2019) blant unge ved valg – er altså MDG klart best. Leder for Grønn ungdom, Hulda Holtvedt, mener det kommer av at de tar ungdom på alvor, og faktisk lytter til dem. Rødt, SV, AP og Senterpartiet gjør det også «ganske bra» blant de unge – sett i forhold til de andre partiene.
KrF er «verst»
Det er altså de rødgrønne opposisjonspartiene som er best til å inkludere og appellere til de under 30 år, ifølge Dagens Perspektivs kartlegging. Det kan bety at dagens unge velgere er noe mer utålmodige med regjeringen, enn de som har «levd en stund».
Høyre legger seg i en slags mellomposisjon når det gjelder ungdomsappell – de er hakket bak «de rødgrønne», men et godt hestehode foran sine nåværende og tidligere regjeringspartnere.
Skal man «kåre en versting», ser det ut til at KrF går av med den tvilsomme seieren som «gamlis-parti». Men også Frp og Venstre sliter med å begeistre de unge, hvis vi tar utgangspunkt i valglister, medlemstall i ungdomsorganisasjonen og det siste valgresultatet.
Her er ungdomsfakta om partiene
AUF er det klart største ungdomspartiet. De fikk en sterk vekst etter 22. juli 2011, og holder forsatt et høyt medlemsnivå selv om antall medlemmer har gått noe ned igjen de siste årene.
Når det gjelder viljen og evnen til å nomiere unge under 30, er det de rødgrønne partiene som ser ut til å satse mest ungdommelig. Men legg merke til at Høyre hadde flere unge på listen til siste kommunevalg enn Ap.
Denne tabellen viser hvor stor andel av ungdomspolitikerne som faktisk er representert i norske kommunestyrer. Det er påfallende at Venstre gjør det såpass dårlig – faktisk har de fått inn en mindre andel unge enn KrF. Tabellen viser også veldig tydelig at MDG satser på å slippe unge til også høyt oppe på listene.
Når det kommer til faktisk valgresultat – og resultatet av ungdomssatsing, ser vi at det betaler seg for MDG å satse på unge politikere. Ingen andre partier har forholdsmessig større gjennomslag blant de unge. At unge velgere stemmer på unge kandidater er en trend over hele verden, forteller forsker Jana Birke Belschner.
– Jo yngre de stemmeberettigede er, jo yngre vil de kandidatene de vil stemme på være. Det er også noe forskningen tydelig viser, påpeker politikk-forskeren.