Samfunn

Det var ingen overraskelse at Tina Bru ble statsråd. Hun har vært et politisk talent siden hun meldte seg inn i Rogaland Unge Høyre i 2005.

Mossekråke, rogalending og texaner

«Siden hun inntok departementet har utfordringene kommet som perler på en snor, med både vindkraft, iskant, korona og Equinor», som det heter i diktet.

Publisert Sist oppdatert

Tina Bru ble utnevnt til ny Olje- og energiminister etter Sylvi Listhaug da Frp trakk seg fra Regjeringen Solberg i januar i år. Den nye statsråden høstet mange lovord i oljebransjen. Også oljesektorens fagforeninger, ja, til og med miljøbevegelsen, var ganske happy med valget av unge Bru. Det må være lov å si «ung» når man blir statsråd i et av de tyngste departementene som 33-åring. I dag har hun blitt 34, og har allerede erfart at veien fra Stortinget til statsrådsstolen i OED er lenger enn man tror.

«Siden hun inntok departementet har utfordringene kommet som perler på en snor, med både vindkraft, iskant, korona og Equinor», som det heter i diktet.

Det var ingen overraskelse at Tina Bru ble statsråd. Hun har vært et politisk talent siden hun meldte seg inn i Rogaland Unge Høyre i 2005. Og da hun ble valgt inn på Stortinget i 2013, gjorde hun seg raskt bemerket hos den som betyr aller mest.

Da Erna Solberg så tidlig som i 2014 – under sin aller første «oppsummering-sommerpresse-konferanse» – fikk hun spørsmålet: – Er det et navn vi bør merke oss mot neste periode?

– Jeg synes Tina Bru har gjort en god figur, svarte Solberg. Det var det eneste Høyre-navnet hun droppet ved den anledningen, og siden har alle «ventet på Bru».

Tina Bru ble født i Moss i 1986. Moren er ektefødt mossekråke, mens faren kom fra Stavanger. Han var først sjømann, før han slo seg på shipping. Det siste førte familien Bru til Texas i USA, ikke så alt for langt unna der sjefene i Statoil levde i overkant utagerende mens de tapte 200 milliarder kroner. Familien kom ikke tilbake til Gamlelandet før Tina var 14.

Hun er allerede innstilt som ny nestleder etter Bent Høie. Og hvis du setter pengene dine på at hun en dag vil overta som partileder, så vil du ikke bli rik

Vel hjemme fra USA tok Tina Bru en bachelorgrad i endringsledelse. Det kommer nok godt med i disse tider, sammen med den samme graden i engelsk.

Hva hun skal bruke bachelorgraden i religionsvitenskap er mer usikkert. Den hjalp henne ikke med å bli værende i statskirken. Bru reagerte skarpt da flere biskoper mente at oljen måtte bli liggende og at Norge burde fase ut oljeproduksjonen.

– Å fase ut oljeproduksjonen er dårlig klimapolitikk, og ikke en klimapolitikk som jeg som medlem av kirken kan stille meg bak, sa Tina Bru og meldte seg ut av statskirken i 2015.

Bru er blitt framstilt som en «kontroversiell Høyre-politiker». Hun er feminist, har snakket høyt om palestinernes rettigheter og stått for en ganske ambisiøs klimapolitikk. Imidlertid sier det nok mer om enkeltes oppfatning av Høyre enn om Tina Bru, når krav om likestilling blir fremlagt som kontroversielt.

Først og fremst ser nok Høyre-strategene på Tina Bru som en «moderne politiker». En som det bør satses på. Hun er allerede innstilt som ny nestleder etter Bent Høie. Og hvis du setter pengene dine på at hun en dag vil overta som partileder, så vil du ikke bli rik.

Denne uken har Tina Bru hatt en diger delegasjon fra Equinor – med toppledelsen i spissen – «inne på teppet» i Oljedepartementet. Statsråden har i tydelige ordelag uttalt at den forretningskulturen Equinor har vist i USA «ikke er akseptabel». De tapte 200 milliardene var jo ikke noe nytt for departementet.

Så, bør Equinor-sjefene frykte sin største eier og grue seg til oppsplitting, nedsalg og re-privatisering?

Neppe. Så kontroversiell er nok ikke Tina Bru. I alle fall ikke hvis hun har høyere Høyre-ambisjoner.

Powered by Labrador CMS