Norge skulle motta 1,12 millioner doser av vaksinen fra AstraZeneca i februar, men får nå trolig under 200.000 doser. EU har stilt spørsmål ved om selskapet har opptrådt uredelig, men toppsjefen avviser at det har forekommet favorisering av enkelte land. 

Owen Humphreys/PA via AP/NTB
 
 

Høie kritisk til AstraZeneca – vil ha mer åpenhet om vaksineleveranser

Publisert: 27. januar 2021 kl 14.27
Oppdatert: 27. januar 2021 kl 14.31

Helseminister Bent Høie (H) er kritisk til manglende informasjon fra vaksineselskapet.

Han gir uttrykk for forståelse for at produksjonen ble lavere enn selskapet hadde ventet, men tilføyer at leveransene trolig har vært bedre i produksjonslinjer som forsyner andre markeder.

– Selskapet har imidlertid vært for sent ute med å informere de europeiske landene om sine leveringsprognoser. Det er kritikkverdig, sier Høie til TV 2.

Helsekommissær Stella Kyriakides har kalt forsinkelsen uakseptabel og har kommet med en skarp advarsel til selskapet. Høie gir støtte til EUs forslag om mer åpenhet i forsyningslinjene.

– Eksportrestriksjoner må brukes varsomt. Markedene og forsyningskjedene for legemidler er globale, og vi er avhengige av at forsyningskjedene er åpne for å ivareta tilgangen, sier han.

– Likevel er det situasjoner hvor det er legitimt å innføre eksportrestriksjoner når man ser at tilgangen ikke kan ivaretas godt nok på annen måte. EUs forslag handler derfor om transparens i forsyningslinjene og åpenhet om eksport. Det støtter vi, sier helseministeren.

Krisemøte

Annonse

Legemiddelselskapet AstraZeneca bekrefter at de skal delta på krisemøtet i EU onsdag for å diskutere forsinkelsene i leveransene av koronavaksine.

Selskapet er blitt sterkt kritisert av EU etter å ha varslet en dramatisk reduksjon i de lovede leveransene.

Det ble tidlig onsdag ettermiddag meldt at selskapet hadde trukket seg fra møtet, men dette ble raskt tilbakevist fra AstraZeneca.

En kilde i EU-kommisjonen beskriver utviklingen som en eskalerende krangel mellom EU og legemiddelselskapet, ifølge Politico.

Den allerede spente stemningen skrudde seg ytterligere til i etterkant av et intervju AstraZenecas leder Pascal Soriot ga tirsdag kveld. Der forsvarte han selskapet og slo fast at det ikke er juridisk bundet til å følge en bestemt tidsplan.

– Det er ikke en forpliktelse vi har overfor Europa. Ifølge kontrakten har vi sagt at vi skal gjøre vårt beste, sa han til den italienske avisen La Republicca.

Skuffelse og vantro

Annonse

EU-kommisjonen undertegnet i august en kontrakt med selskapet på levering av 400 millioner doser.

Skuffelse, frustrasjon og vantro har preget reaksjonene etter at det svensk-britiske selskapet forrige uke erklærte at de ikke vil være i stand til å innfri leveransene i henhold til planen.

– Jeg mener at vi har vært forholdsvis spesifikke med informasjon, men vi er selvfølgelig alle skuffet. Jeg ville gjerne produsere mer, sa AstraZeneca-sjefen.

Mer enn halvert antall

Norge var forespeilet å få 1,12 millioner doser i februar, men leveransen blir nå trolig på under 200.000.

I EU var forventningen å motta 80 millioner doser innen slutten av mars, men antallet er nå redusert til 31 millioner.

– Det er selvfølgelig mindre enn ventet. Det spiller også inn at vår vaksine er lettere å håndtere og at folk derfor har høye forventninger til den, sa Soriot til avisen.

Annonse

Britene tre måneder tidligere ute

AstraZeneca har forklart forsinkelsen med at det er problemer med å oppskalere produksjonsanlegg i Europa.

Dette er en forklaring som EU ikke kjøper, men Soriot står på sitt.

– Vi har også hatt lignende innkjøringsproblemer i leveranser til Storbritannia. Og når det gjelder Europa, ligger vi tre måneder etter med å fikse hullene, sa han.

I intervjuet med La Republicca erkjenner han at det har vært «forbigående problemer» i forskjellige regioner.

Samtidig har Storbritannia, som allerede har godkjent vaksinen, skaffet seg en større leveranse.

– Men kontrakten med britene ble underskrevet tre måneder før avtalen ble inngått med EU. Så vi har i forhold til Storbritannia hatt tre måneder ekstra til å klargjøre alle forbigående problemer med leveringen av koronavaksinen, sa Soriot.

Annonse

Høyt vaksinetempo

Storbritannias mål om å ha vaksinert de første fire prioriterte gruppene innen midten av februar, er realistisk, ifølge Soriot.

Om alt går etter planen, vil britene innen utgangen av mars ha vaksinert 28–30 millioner mennesker.

Finn ledige stillinger på lederjobb.no