Storbyuniversitetet Oslo Met opplever stor interesse fra utenlandske studenter.

Foto
Berit Roald / NTB
 
 

 

Høye søkertall fra utlandet overrasker universitetene

Publisert: 30. april 2021 kl 09.47
Oppdatert: 30. april 2021 kl 09.47

Mens Oslo Met hadde 1.454 søkere til studiene International Social Welfare and Health Policy, International Education and Development og Applied Computer and Information Technology i fjor, er årets tall 4.134, en vekst på 161 prosent, skriver Khrono.

Også andre universiteter opplever merkbart større interesse fra utlandet.

– Vi har fått oppsiktsvekkende stor økning av internasjonale søkere til masterstudier, sier prorektor for utdanning ved NTNU, Marit Reitan.

9.326 utenlandske søkere har søkt opptak ved NTNU til høsten, en økning på hele 38 prosent siden i fjor.

Ved Universitetet i Sørøst-Norge har tallet på søknader fra utenlandske studenter økt fra 2.159 til 3.468 søkere, en økning på 60 prosent.

Leder Amine Fquihi for International Students Union Norway er på sin side ikke overrasket over økningen.

– Mye av årsaken kan tilskrives kvaliteten på utdanningen som gis her i landet, sier han og viser til at mange norske universiteter er høyt rangert på verdensbasis.

Saken fortsetter under annonsen

33 prosent søknadsvekst 

Søknadsveksten til fag- og høyskolen Noroff School of Technology and Digital Media er opp 33 prosent så langt for oppstartene i 2021, sammenlignet med fjoråret.

– Dette er svært hyggelige tall, sier Aage Alexander Foss, rektor for Noroff Fagskole.

– Samtidig var det også forventet at vi skulle fortsette trenden vi har hatt i seks år på rad. Det viser at våre studieprogrammer er relevante.

Foss forteller at studiene på Noroff er utviklet i samarbeid med næringslivet. Målet er at studentene skal gå rett i jobb etter utdanningen.

– Employability er alfa og omega for oss. Vi tror også det er viktig med utdanninger som er er praktisk rettet, og gir hands-on-kompetanse som næringslivet har behov for. Det er tydelig et enormt behov for kompetansen vi tilbyr, sier han.

Utvider antall studieplasser

Saken fortsetter under annonsen

Ifølge rektoren ble det i år opprettet ventelister mye tidligere enn normalt.

– Vi praktiserer løpende opptak. Det vil si at kvalifiserte søkere tas opp i den rekkefølgen de søker. Aldri før har vi måttet opprette ventelister så tidlig på året som i 2021.

– Derfor utvider vi nå antall studieplasser, sier Foss.

Du finner løpende oversikt over ledige studieplasser her.

– Hvor er det tilbudet utvides?

– I Kristiansand og Bergen dobler vi kapasiteten i forbindelse med flytting til nye campuser. Kristiansand får ny campus før studiestart i august, og Bergen får ny campus i november.

– I Oslo utvider vi campusarealet og oppretter et titalls ekstra studieplasser på de populære studiene i Digital markedsføring og Nettverk og IT-sikkerhet.

Saken fortsetter under annonsen

– Det er også lagt til enkelte plasser på UX-design, UI-design og Teknisk design med DAK.