Ordfører i Gjerdrum kommune, Anders Østensen (Ap). 

Foto

Stian Lysberg Solum / NTB

Anders Østensen

Idyllen som raste

Publisert: 8. januar 2021 kl 08.28
Oppdatert: 8. januar 2021 kl 08.28

Ordfører Anders Østensen i Gjerdrum skulle nok ønske at det var hans rolle som programleder i TV2s ikke helt vellykkede satsing på programserien «Bønder i byen» fra 2014 som hadde gitt ham kjendisstatus i Norge. Slik gikk det ikke.

Natt til 30. desember raste romjulsidyllen i den lille kommunen i Akershus i Viken fylke.

Kvikkleirskredet i Gjerdrum tok med seg flere bolighus i et boligområde nær sentrum av Ask. Minst 9 boligbygg, bestående av 31 boenheter, ble tatt av skredet. Tre gårdsbruk og et aldershjem ble også ble berørt. Rundt 1000 mennesker ble evakuert. Et område på omkring 300 ganger 700 meter raste ut. Flere personer ble reddet opp skredkrateret i løpet av det første døgnet. Noen ble reddet ut av hus som var ført 400 meter vekk fra tomten. Redningsaksjonen ble avsluttet tirsdag 5. januar, og nå er det leting og opprydding som gjelder. Sju mennesker er funnet døde, tre er savnet og antatt omkommet.

Ordfører Anders Østensen er naturlig nok dypt preget av katastrofen.

– Det er veldig tungt å tenke på alle som er rammet. Dette er de tyngste sidene ved dette, og jeg er dypt preget.

Anders Østensen er en ektefødt lokalpolitiker, og oppvokst i Gjerdrum. Han ble født på juleaften i 1964, og har livnært seg både som sauebonde og lærer, og hatt en lang karriere som lokalpolitiker for Arbeiderpartiet.  Før han ble ordfører, arbeidet Østensen som lærer ved Voksenopplæringen på Jessheim. Det var etter et veldig tett og spennende lokalvalg i 2011 at Østensen overaskende ble  valgt til ordfører da det borgerlige flertallet ikke klarte å komme til enighet om en felles plattform og ordførerkandidat.

Og Østensen gjorde en god jobb. I 2015 ble han gjenvalgt – også det var en liten sensasjon. «Anders Østensen er den første Gjerdrum-ordføreren som blir gjenvalgt siden 1983», kunne Romerikes Blad melde den gang. I 2019 ble Østensen valgt til ordfører for tredje gang.

Saken fortsetter under annonsen

At Østensen er en populær ordfører, har altså velgerne vist tre ganger. Og han har stått oppreist og følsom gjennom katastrofedagene rett før og etter nyttår.

 Alle steiner skal snus for å finne årsaken til raset

Faktisk mistet Gjerdrum-ordføreren selv barndomshjemmet sitt på Ask i et jordskred for åtte år siden. Men den gang var det kun materielle skader, og skredet var mye, mye mindre. Østensen liker ikke å sammenligne de to skredene.

Anders Østensen er klar på at man nå går inn i en fase der kommunens rolle vil bli mer framtredende.

− Nå søkes det etter antatt omkomne. Vi er en i ny fase og prosess, hvor kommunen skal være mer inne i det vi foretar oss. Alle steiner skal snus for å finne årsaken til raset, sa ordføreren til pressen onsdag. Et av spørsmålene som må besvares handler om hvorvidt alle regler og faglige råd ble fulgt da boligfeltet som raste ut i sin tid ble bygget på leirgrunn.

I den forbindelse vil Gjerdrum kommune nå offentliggjøre alle relevante dokumenter i deres arkiv som handler om om områdene som er direkte berørt av raset. Kommunen vil i første omgang offentliggjøre cirka tusen dokumenter, fordelt på cirka 500 filer, for så å offentliggjøre flere når de er klare. Totalt omfatter materialet mellom 5.000 og 10.000 dokumenter.

− Det er ingen som er mer opptatt av å finne svar på dette enn oss, for det er våre innbyggere som er rammet av katastrofen, sier ordfører Anders Østensen.

Saken fortsetter under annonsen

Også politiet vil finne svar på hva som har skjedd. Dette arbeidet har startet i Øst politidistrikt, der en gruppe på fem etterforskere nå skal forsøke å finne årsaken til raset i Gjerdrum.

For Anders Østensen og resten av kommunens innbyggere starter den lange veien tilbake til hverdagen.