Samfunn

Saken handler om hvorvidt et land har rett til å justere trygdeytelser som eksporteres, basert på kostnadsnivået der ytelsen tas ut, for eksempel i Øst-Europa.

Norge slipper igjen til i EU-domstolen

Etter ti år på utsiden får Norge og Efta – og tilsynsorganet Esa – igjen slippe til med innlegg i saker som føres for EU-domstolen.

Publisert Sist oppdatert

Praksisen blir endret når Norge og Esa får levere et skriftlig innlegg i en sak mellom EU-kommisjonen og Østerrike, skriver Rett24. Saken handler om hvorvidt et land har rett til å justere trygdeytelser som eksporteres, basert på kostnadsnivået der ytelsen tas ut, for eksempel i Øst-Europa.

Etter at EU-domstolen i 2010 bestemte at Efta-landene ikke kunne intervenere, har vi ikke kunnet uttale oss i slike saker, men nå endres altså dette.

– Nå gjelder det bare å sørge for at det finnes ressurser til å benytte seg av adgangen, sier juridisk direktør Carsten Zatschler i Esa. Han vet ikke hvorfor domstolen snur etter ti år.

– Det er vanskelig å si, men det er jo kommet ny president i domstolen siden den gang.

Pål Wennerås hos Regjeringsadvokaten mener avgjørelsen har stor betydning for Norge, både rettslig og politisk.

– Fra et EØS-ståsted mener jeg dette er en av de viktigste avgjørelsene fra EU-domstolen på lang tid. Den treffer midt i diskusjonen om Norges innflytelse på europeisk rettsutvikling, sier Wennerås.

Han sier saken om trygdeytelser viser at det er viktig at Norge får komme med innspill.

– Det er en fordel at det er en bred sammensetning i de synspunktene og perspektivene som presenteres for domstolen.

Powered by Labrador CMS