Samfunnsstyring

Åpenhetsloven forplikter selskaper å arbeide aktivt for å kartlegge, vurdere og håndtere risiko for brudd på menneskerettigheter i virksomheten sin – som barnearbeid og sosial dumping, for eksempel. Foto: Steven Barnes | iStock Photos

Åpenhetsloven forplikter virksomheter til å følge med nøye og være aktsom

Åpenhetsloven skal bidra til at bedrifter respekterer menneskerettigheter og at de sørger for anstendige arbeidsforhold. Og den skal sikre offentligheten informasjon om at de faktisk gjør det.

Publisert Sist oppdatert

Loven som trådte i kraft 1. juli i fjor, pålegger altså virksomhetene både en informasjonsplikt og en plikt til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger som det skal gjøres rede for i en rapport som skal legges fram offentlig.

Åpenhetsloven forplikter selskaper å arbeide aktivt for å kartlegge, vurdere og håndtere risiko for brudd på menneskerettigheter i virksomheten sin.

Alle kan kreve informasjon

Med åpenhetsloven kan nå alle kreve å få informasjon fra virksomhetene om hvordan de håndterer faktiske og mulige konsekvenser som er vurdert i aktsomhetsvurderingene.

Forpliktelsene og verktøyene som ligger i åpenhetsloven, vil gjøre det enklere å sikre at bedrifter gjør sin del for at menneskerettighetene gjennomføres i praksis, mener Norges institusjon for menneskerettigheter.

Loven gjelder for større virksomheter som hører hjemme i Norge, og som tilbyr varer og tjenester i eller utenfor Norge. Og den gjelder for større utenlandske virksomheter som tilbyr varer og tjenester i Norge, og som er skattepliktige til Norge etter norsk intern lovgivning.

Med større virksomheter menes foretak som omfattes av regnskapsloven, eller som på balansedagen overskrider grensene for to av følgende tre vilkår:

  • salgsinntekt på 70 millioner kroner
  • balansesum på 35 millioner kroner
  • gjennomsnittlig antall ansatte i regnskapsåret: 50 årsverk.

Det er Forbrukertilsynet som både informerer om loven, og som fører tilsyn med at bedriftene etterlever den.

Gjelder også leverandører

Det er anslått at i underkant av 9.000 norske foretak omfattes av åpenhetsloven.

Også virksomheter som faller utenfor lovens virkeområde, vil måtte forholde seg til den – for eksempel fordi de er leverandører til eller forretningspartnere med en bedrift som er omfattet.

Forbrukertilsynet oppfordrer derfor alle virksomheter til å sette seg inn i åpenhetslovens formål og forpliktelser.

TEMA: Menneskerettigheter mot politikk

Er det slik at menneskerettigheter «reduserer det politiske handlingsrommet»?

Ja, det er faktisk slik. På den annen side: Det er akkurat det som er meningen. Menneskerettighetene er til for å holde makten i ørene. De er demokratiets fremste våpen. De skal bremse handlingsrommet.

Men, når menneskerettighetene kommer i veien for politikken, mener flere politikere, byråkrater og næringslivsledere at «nå har det gått for langt».

Tenk bare på Fosen-saken.

Dagens Perspektiv ser i en artikkelserie nærmere på de problemstillingene som oppstår når «menneskerettighetene krasjer med politikken».

Her kan du lese DPs artikler

Powered by Labrador CMS