Samfunnsstyring

Den knallharde kampen om arbeidskraften

Den ressursen Norge vil ha størst mangel på de kommende årene er folk. Folk i yrkesaktiv alder. Likevel står 660.000 av dem utenfor arbeidslivet.

Publisert Sist oppdatert

Norske virksomheter mangler 70.000 ansatte, viser NAVs bedriftsundersøkelse for 2022. Det blir et samfunnsproblem når vi mangler folk til å pleie de gamle, til å bygge hus og veier, og utvikle teknologi og tjenester som samfunnet vårt trenger. Mangel på arbeidskraft hindrer i tillegg produktivitet, vekst og innovasjonskraft.

Mangelen på arbeidskraft er størst innenfor helse, pleie og omsorg, der har de behov for rundt 16.000 flere ansatte. Mangelen i helsesektoren har vært høy over flere år, og har økt de siste årene. Nest størst mangel er det i bygg og anlegg, som mangler 11.500 personer. Også IKT-sektoren har stor manko på kompetanse.

Ifølge NAV hadde vi i 2022 det høyeste sysselsettingsnivået på ti år, og aldri tidligere har det vært registrert flere ledige stillinger enn det var det året.

Fortsatt er det et faktum at vi har et svært stramt arbeidsmarked i Norge. Det viser Navs tall for 2023 også. Samtidig står 660.000 mennesker helt utenfor arbeidsmarkedet her i landet.

I et stramt arbeidsmarked burde det være mulig å få disse inn i jobb – eller?

− I dag er dette tallet 660.000. Jeg tror det kan komme til å gå nedover. Vi har lekt oss litt med tallene. Kanskje klarer vi å få mellom 100.000 og 200.000 av dem i en eller annen form for arbeid eller utdanning, sier NAV-direktør Hans Christian Holte.

Men da må alle ‘ta i et tak’. Også arbeidsgivere.

− Hvis ikke arbeidsgivere evner å snu seg rundt og bli attraktive for nye grupper av jobbsøkere, vil Norge tape i konkurransen om arbeidskraft, sier professor Jon Rogstad ved OsloMet.

Lyst til å lese mer?

Dagens Perspektiv er en abonnementsavis. Men vi skjønner at det kan sitte langt inne å ta det siste steget – «å dra kortet».

Derfor kan du jo prøve oss gratis et par måneder?

Klikk her, så får du to utgaver av vårt månedsmagasin i postkassen hjemme, og direkte tilgang til alt innhold på nett de neste 8 ukene.

Og, du blir heller ikke teppebombet av innpåslitne selgere i etterkant.

Powered by Labrador CMS