Samfunnsstyring

Preikestolen. Aktiv ferie, med gode Instagram- og Facebook-muligheter.

​​​​​​​Ferie = Frihet, men ikke likhet

I dag er reiser og ferie en naturlig del av livet for store deler av befolkningen. Ferie kan være både stedsforandring og rolleforandring – og gjerne begge deler, skriver professor Jens Kr. Steen Jacobsen.

Publisert Sist oppdatert

Turisme og reiseliv er fenomener som har eksistert i lang tid. Folkelige fritidsreiser av noe omfang gjorde seg likevel gjeldende først fra det 20. århundre, om man ser bort fra noen hundreår i Roma for nærmere 2000 år siden.

Friheten til å reise oppleves i dag som en sentral del av demokratiet. Historisk har det imidlertid vært begrenset reisefrihet for store deler av befolkningen. For eksempel var det innenlands passtvang frem til 1800-tallet.

Moderne turisme – altså feriereiser – forutsetter både fritid, et fungerende transportsystem, et utviklet pengesystem, politisk stabilitet, en viss velstand og noen språkkunnskaper blant både verter og gjester.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS