Samfunnsstyring

Thom Jambak er 2. nestleder i Utdanningsforbundet. Han syns de siste mobbetallene er trist lesning.

Flere mobbes av voksne enn digitalt i videregående skole

– Veldig triste tall, sier Utdanningsforbundet om tallene fra Elevundersøkelsen, som viser rekordtall for mobbing fra voksne mot elever i videregående skole.

Publisert Sist oppdatert

Mobbetallene går i været viser Elevundersøkelsen fra både grunnskolen og de videregående skolene. Nesten 450.000 elever (85 %) har svart på Elevundersøkelsen i regi av Utdanningsdirektoratet, som ble gjennomført i november i 2023. Undersøkelsen er obligatorisk for 7. trinn, 10. trinn og vg1. Undersøkelsen er frivillig for 5., 6., 8. og 9. trinn og på vg2 og vg3.

Andelen elever som svarer at de opplever mobbing avtar med stigende årstrinn. Dobbelt så mange elever oppgir at de har blitt mobbet på 7. trinn, sammenlignet med vg1.

Kraftig økning i mobbetallene viser Elevundersøkelsen for skoleåret 2023-24. Grafikk: Utdanningsdirektoratet

Verste tallene siden 2016

Mandag denne uka kom tallene for mobbing i videregående skole fra Utdanningsdirektoratet.

  • Er du blitt mobbet av andre elever på skolen de siste månedene? Her er tallene 4,1 % for vg1, 3,7 % for vg2 og 2,5 % for vg3.
  • Er du blitt mobbet av voksne på skolen de siste månedene? 2,7 % for vg1, 2,5 % for vg2 og 2,0 % for vg3.
  • Er du blitt mobbet digitalt (mobil, iPad, pc) de siste månedene? 2,6 % for vg1, 2,2 % for vg2 og 1,6 % for vg3. NB! Her er inkluderer også tallene mobbing fra andre utenfor skolen.

Utdanningsdirektoratet kommenterer tallene slik:

«Andelen som opplever mobbing fra voksne gikk gradvis nedover i perioden 2017–2021 for alle trinn, men de siste to årene ser vi en klar økning. Nivået har ikke vært høyere siden spørsmålene om mobbing i Elevundersøkelsen ble revidert i 2016.»

«Voksne i skolen» har ifølge Utdanningsdirektoratet ingen presis definisjon i undersøkelsen, men det er ingen tvil om at lærerne er den største voksengruppa i skolen.

Helt uakseptabelt

Kort fortalt: Flere elever i videregående skole sier altså at de opplever mobbing fra voksne i videregående skole oftere enn de opplever digital mobbing.

– Dette er veldig trist lesning og først og fremst helt uakseptabelt. Mobbing skal ikke forekomme, elevene har rett på et trygt og godt skolemiljø, sier 2. nestleder Thom Jambak i Utdanningsforbundet, Norges nest største fagforbund og klart størst i skoleverket.

Han har i mange år undervist i den videregående skolen.

Jambak understreker at lærerne som er medlemmer i Utdanningsforbundet forplikter seg til organisasjonens profesjonsetiske plattform, der menneskeverd og respekt er sentrale punkter.

Trenger flere svar

– Hva tror du er årsaken til de høye tallene?

– Bildet nok sammensatt. Nå håper jeg Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet kan dykke ned i tallene for å finne ut mer om hva som ligger bak, svarer Jambak.

– Vi må nesten spørre: Kan det være slik at enkelte elever som har svart på undersøkelsen har falt for fristelsen til å sende et spark til lærerne av andre årsaker enn mobbing?

– Det skal ikke jeg spekulere i.

Tror på elevene

Petter Andreas Lona er leder for Elevorganisasjonens rundt 180.000 medlemmer. Elevorganisasjonen jobber for en skole på elevenes premisser. Lona mener det er all grunn til å ta svarene fra elever som har svart «ja» på spørsmålet om mobbing fra voksne i en anonym undersøkelse på alvor.

– Vi må tro på elevene. Voksne skal ikke mobbe elever, derfor er disse tallene alvorlige, sier Lona til Dagens Perspektiv.

Han er også bekymret for endringer i opplæringslovens § 9a, gjerne omtalt som krenkeparagrafen, fra 1. august i år.

– Da begrenses elevenes muligheter til å varsle om mobbing fordi rektor får rett til å legge vekk anklager «som er åpenbart grunnløse», sier Lona.

Det er også rektor som skal vurdere om anklagene er åpenbart grunnløst eller ikke.

Yrkesfag mest utsatt

Tallene for vg1 i Elevundersøkelsen forteller også at elever fra yrkesfag opplever mer mobbing på skolen enn elever på studieforberedende, henholdsvis 7,5 prosent mot 4,8 prosent.

Aller mest utsatt er utdanningsprogrammene frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign, hvor 9,8 prosent rapporterer om mobbing på skolen. Idrettsfag har lavest andel mobbing, med 4,5 prosent.

Bekymret statsråd

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap):

– De aller fleste barn og unge trives godt på skolen. Det er likevel svært bekymringsfullt at så mange forteller om mobbing. Dessverre er dette en utvikling i samme retning som i fjor. Derfor er vi allerede i gang med tiltak som skal få ned mobbetallene, sier hun.

I årets statsbudsjett har regjeringen prioritert 35 millioner kroner til arbeidet for trygge og gode skolemiljø og forsterket innsats mot mobbing. Skoler som sliter med dårlig skolemiljø kan få veiledning og tettere oppfølging. I tillegg styrkes statsforvalternes arbeid med å sikre elevenes rettigheter til et trygt og godt skolemiljø.

Kunnskapsdepartementet opplyser at dette kommer på toppen av de tiltakene som allerede finnes, med blant annet veiledningstilbud og støtte til kompetanseutvikling.

– Her må vi sammen gjøre det vi kan for å snu utviklingen. Jeg vet at skoleeierne, skoleledere, lærere og ansatte ute i skolene jobber med dette hver eneste dag, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å støtte dem i dette arbeidet, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.

Powered by Labrador CMS