Samfunnsstyring

Mange oslofolk trosset kulden søndag og samlet seg til solidaritetsmarkering med det palestinske folket.

Jan Egeland: − Israelske ledere må stilles til ansvar

− Det Israel driver med i Gaza er ikke selvforsvar. Det er hevn. Nå er det på tide at Norge og andre Nato-land legger et sterkere press på USA for å få til en våpenhvile.

Publisert Sist oppdatert
Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, mener Norge og andre Nato-land nå må legge et sterkere press på USA for å få til en våpenhvile i Gaza. Foto Lise Åserud / NTB

Det sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland til Dagens Perspektiv. Ifølge Egeland bryter Israel systematisk alle regler for krigføring, med velsignelse fra USA.

− Vi må alle fordømme Hamas’ terrorangrep på Israel 7. oktober, og de bevæpnede mennene som begikk massedrap må bekjempes. Men krig mot terror har også regler. Israel har systematisk brutt krigens regler. Derfor må israelske ledere stilles til ansvar, mener Jan Egeland.

Må legge press på USA

Både den folkelige og politiske opinionen over hele verden retter nå stadig sterkere kritikk mot USA sin rolle i Gaza-krigen.

I Oslo og flere andre hovedsteder verden rundt ble det arrangert demonstrasjoner mot Israels krigføring i Gaza i helgen. Slagordene retter seg også mot USA. Det er i realiteten bare USA som kan presse Israel til å stanse bombardementet i Gaza, og Jan Egeland i Flyktninghjelpen mener det er på høy tid at Norge og andre Nato-land legger et mye sterkere press på amerikanerne.

Også i København var det demonstrasjoner mot Israels krigføring i Gaza i helgen. Foto Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix / AFP

− Norge og alle USAs Nato-allierte burde presse USA mye sterkere. I starten var støtten til Israels brutale krigføring betingelsesløs både i Washington, London og Berlin. Nå er det omtrent bare USA igjen som ikke ber israelerne om en våpenhvile, sier han.

− Norge må bli enda tydeligere i sin kritikk av USA. Ja, Israel har rett til å forsvare seg. Men dette er ikke selvforsvar. Dette er hevn.

− Men den norske regjeringen var jo blant de første vestlige landende som tok til orde for en våpenhvile?

− Ja, Norge har våget å være litt mer kritisk enn andre vestlige land. Jeg er glad for at både Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre har krevd våpenhvile, sier Engeland.

− Men de kan bli enda tydeligere ved å kreve at ingen allierte må gi våpen til en krig som dreper tusener av barn, framhever han.

− Nå er det vel kun Tsjekkia, Østerrike, Mikronesia og Tuvalu som støtter USAs holdning til Gaza-krigen. Nå må de andre Nato-landene si tydeligere fra overfor USA, påpeker Jan Egeland, som mener en fortsettelse av krigshandlingene også vil skape langsiktige utfordringer for Israel:

− Gaza gjøres nå ulevelig i all uoverskuelig framtid og lidelsene for palestinerne som bor der er verre enn noensinne. Denne situasjonen undergraver Israels sikkerhet og vil gjøre landet varig utrygt for hevnaksjoner.

Levekår på linje med historien verste

Jan Egeland mener levevilkårene i Gaza nå er så ille at de kan sammenlignes med de verste periodene i moderne historie.

− Det er to ting som gjør at krisen Gaza er blant det verste vi har sett i dette århundret: Aldri hatt så mange mennesker vært så inneklemt på et så lite område og under et så heftig bombardement uten mulighet til å flykte.

− Vi har heller ikke sett at nesten 10.000 barn er blitt drept i løpet av drøye to måneder. Mange flere barn er drept i Gaza i løpet av to måneder enn det er drept barn i Ukraina etter to år med krig, sier Jan Egeland.

Minst 22.722 palestinere er drept i israelske angrep i Gaza de tre siste månedene, viser tall fra palestinske helsemyndigheter 6. januar. Over 8200 er barn. Tusenvis av andre er savnet i ruinene, og over 58.100 er såret i angrepene. 2,3 millioner mennesker er innesperret på Gazastripen, som er på størrelse med Mjøsa. Til sammenligning er minst 10.000 sivile, inkludert over 560 barn, blitt drept i Ukraina per desember 2023 siden Russland startet sin fullskala invasjon av landet i februar i fjor, ifølge FNs overvåkingsoppdrag for menneskerettigheter i Ukraina.

− Godtar vi at Israel går fram på denne måten, hvordan kan vi da med et snev av troverdighet få resten av verden med på å fordømme russernes overgrep I Ukraina? spør generalsekretær Jan Egeland retorisk.

− Hvordan kan det bli fred mellom Israel og palestinerne? Er det i det hele tatt mulig?

− Det kan bli fred når USA og andre av Israels venner presser Israel til å gjøre store innrømmelser. Samtidig som Egypt og andre arabiske land gjør det samme overfor de splittede palestinske lederskapene. Kun gjennom store innrømmelser fra begge sider, kan det skapes fred, mener Flyktninghjelpens Jan Egeland.

Gaza-demonstrasjon i helgen. Det ropes på fred og våpenhvile i Londons gater. Foto HENRY NICHOLLS / AFP
Powered by Labrador CMS