Stig Gammelsrød driver den delvis økologiske Bjølsund gård.
Nina Kraft
TEMA: ØKOLOGI
De siste økobøndene er ved et veiskille
Bønder som produserer økologisk mat er fremoverlente, kunnskapsrike og entusiastiske. Men statistikken peker likevel nedover – det produseres stadig mindre. Norsk økolandbruk er på jumboplass i Norden og langt under gjennomsnittet i Europa.
Bare fem prosent av det norske landbruksarealet brukes til økologiske landbruk, og andelen har ligget på samme nivå i mange år. I EU er snittet ni prosent. I vårt naboland Finland, som er noenlunde sammenlignbart, er 15 prosent av arealet økologisk dyrket. Uten tallfestede mål frykter næringen fortsatt nedgang og tap av viktig kunnskap, ifølge øko-miljøet.
Våre naboland dyrker mer økologisk per areal enn Norge.
– Vi har jobbet med å få opp andelen som driver økologisk siden år 2016 og står på stedet hvil, sier prosjektleder i Landbrukets Økoløft, Kari Marte Sjøvik.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 715,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2700,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 199,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2290,-
KJØP