Stig Gammelsrød driver den delvis økologiske Bjølsund gård.

TEMA: ØKOLOGI

De siste økobøndene er ved et veiskille

Bønder som produserer økologisk mat er fremoverlente, kunnskapsrike og entusiastiske. Men statistikken peker likevel nedover – det produseres stadig mindre. Norsk økolandbruk er på jumboplass i Norden og langt under gjennomsnittet i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Bare fem prosent av det norske landbruksarealet brukes til økologiske landbruk, og andelen har ligget på samme nivå i mange år. I EU er snittet ni prosent. I vårt naboland Finland, som er noenlunde sammenlignbart, er 15 prosent av arealet økologisk dyrket. Uten tallfestede mål frykter næringen fortsatt nedgang og tap av viktig kunnskap, ifølge øko-miljøet.

Våre naboland dyrker mer økologisk per areal enn Norge.

– Vi har jobbet med å få opp andelen som driver økologisk siden år 2016 og står på stedet hvil, sier prosjektleder i Landbrukets Økoløft, Kari Marte Sjøvik.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS