Tallet på omkomne etter uværet og flommen i Spania har nå kommet opp i 217, men fortsatt er flere savnet. Slik så det ut i Catarroja søndag.

Faren over i Valencia – nå trekker uværet nordover

Spanske redningsmannskaper fortsetter letingen etter flomofre i Valencia-området. Samtidig rammes Catalonia-regionen og storbyen Barcelona av uvær lenger nord.

Mandag tok dykkere seg inn i et oversvømt garasjeanlegg i Aldaia vest for Valencia, på leting etter savnede.

Det store garasjeanlegget har plass til tusenvis av biler, og mange rakk aldri å komme seg ut da store mengder flomvann og gjørme strømmet inn. Det samme var tilfelle i flere andre underjordiske garasjeanlegg og tunneler.

Hittil er det funnet 217 omkomne etter uværet, men flere er fortsatt savnet og det fryktes at antallet vil stige.

Nytt farevarsel

Spanias værtjeneste AEMET trakk mandag tilbake det røde farevarselet for Valencia-området, men sendte samtidig ut nytt farevarsel for Catalonia-regionen lenger nord.

Innbyggerne i Barcelona-området fikk i morgentimene meldinger om «ekstremt og vedvarende regn» på mobiltelefonene sine og ble blant annet bedt om å holde seg unna det som vanligvis er tørre elveleier og kanaler.

Deler av fly- og togtrafikken ble innstilt, og flere motorveier i Barcelona-området, der det bor 8 millioner mennesker, måtte stenge som følge av flomvann.

Gjørme på kongen

Uværet har satt sinnet i kok hos mange i Spania, noe kong Felipe, dronning Letizia og statsminister Pedro Sánchez smertelig fikk erfare da de besøkte Paiporta rett sørvest for Valencia søndag.

Rasende mennesker kastet gjørme på monarken og knuste vinduet på statsministerens bil, og Spanias innenriksminister Fernando Grande-Marlaska har varslet full gransking av hvordan dette kunne skje.

Grande-Marlaska anklager «ytterliggående grupper» for å ha utnyttet situasjonen og forårsaket kaoset, men det er uklart hvem han sikter til.

Hendelsen avdekket misnøye med myndighetene, som både anklages for manglende varsling og dårlig organisert hjelpeinnsats.

Hyller frivillige

Mandag var tusenvis av soldater og politifolk satt inn i arbeidet med å rydde opp i ødeleggelsene og distribuere nødhjelp til dem som trenger det.

Flere dager etter at katastrofen rammet var det imidlertid bare et fåtall landsbyer som hadde fått bistand fra myndighetene. Mange frivillige har derimot bidratt med mat, drikke og annen hjelp.

– Det må ikke romantiseres. Folk reddet andre fordi vi ble forlatt, forteller Jorge. Han bor i landsbyen Chiva som skulle ha fått kongeparet på besøk søndag, et besøk som ble avlyst.

– Det er de frivillige som fortjener applaus, ikke de som kommer for å vise seg fram og bli tatt bilde av, sier 25-åringen.

Powered by Labrador CMS