Magne Lerø : UKESLUTT
Fra Washington til Lom
Trump samler disipler, LO tar på boksehanskene og Kari Nessa Nordtun øker farten i kampen mot digitaliseringen.
Forrige uke handlet det meste om Donald Trump, og det gjør det for så vidt denne uka også. Eller rettere sagt: Det handler om dem han vil ha med seg til Det hvite hus for å gjøre «America great again». Det er litt av en gjeng.
Mandag kunne vi imidlertid lese om hvilke statsledere som alt hadde fått snakket med Trump. Vår egen Jonas Gahr Støre skal ha vært blant de 10 første. Wow.
I Danmark er Mette Fredriksen fornøyd med at hun fikk hele 12 minutter med Donald Trump. Hvor lang tid Støre fikk, er ikke kjent. Det er mulig Trump liker bedre å snakke med kvinner enn menn. Jonas Gahr Støre har på sin side, ifølge boka «Partiet», en tendens til å avbryte kvinner før de har fått snakket ferdig.
Det som skjer i USA burde ikke overraske noen, i alle fall ikke den som har lest Platons «Staten», ifølge Jason Stanley, professor i filosofi ved Yale University. I kronikken vi publiserte tirsdag skriver han at «vi forventer at Platon vil få rett nok en gang. Det republikanske partiets dominans over alle regjeringsgrener vil gjøre USA til en ettpartistat. Fremtiden vil kunne by på sporadiske muligheter der andre vil kunne kjempe om makten».
Da den rødgrønne regjeringen i 2012 ville ta grep for å forenkle rapportering og regelverk for næringslivet, tauet de inn Hans-Jørgen Blomseth som prosjektleder. Han hadde solid bakgrunn fra næringslivet. Han drev på i ni år og kom tidligere i år ut med boken «Forenklingsgeneralens testament», der han deler sine erfaringer. Han skal ha fått ned de årlige kostnadene med 35 milliarder kroner.
Det er bare blåbær i forhold til det Elon Musk skal få til med Donald Trumps velsignelse. Han skal spare staten for mange hundre milliarder, «hvis han har tid til dette da», som Trump sier. Og det skal skje på et og et halvt år. Musk har ikke peiling på hvordan offentlig sektor fungerer. Men øks er han god med, uansett hvor det skal hugges.
Den opprinnelige demokraten, Robert Kennedy, kastet inn håndkle og meldte overgang til Trump. Vaksinemotstanderen belønnes med jobben som helseminister.
Mens Trump og Elon Musk skal gå løs på offentlig sektor i USA, advarer André Mundal - tidligere diplomat i Afghanistan, Brasil og Washington - mot «systemparadokset» i offentlig sektor her hjemme. Mundal har skrevet boka «De flinkeste slutter», og vi har tidligere snakket med ham om hans kritikk mot systemets mange mangler, dysfunksjonell ledelse og kulturutfordringer.
Det har vært en strålende uke for lederen av landets største parti, Sylvi Listhaug, iallfall på noen meningsmålinger. Særlig i Finnmark setter de sitt håp til Frp. Partiet ble riktignok ikke med på Stortingets vedtak om å beklage fornorskningspolitikken som samene er blitt rammet av. Det kan de vinne på. Det er nok av dem i Finnmark som mener en del samer kjører fram egeninteresser på en måte som hindrer vekst og framgang i fylket.
Det har ikke vært en god uke for LO. Høyre vil redusere skattefritaket for store deler av fagforeningskontingenten om de inntar regjeringskontorene til høsten. Fagbevegelsen refser Høyres kontingent-kutt LO frykter dette vil betyr færre medlemmer.
Høyre ser også ut til å ville gå Senterpartiet i næringen når det gjelder å omgjøre vedtak forrige regjering fattet. Erna Solberg varsler at det, igjen, skal bli enklere å leie inn ansatte og tilby midlertidige stillinger. LO har tatt på seg boksehanskene og gjør seg klar til valgkamp.
Det går heller ikke LOs vei i IA-forhandlingene. De tviholder på at ordningen med full lønn under sykdom ikke skal røres de neste fire årene. NHO står like hardt på at om ikke LO er villig til å utrede endringer, blir det ikke noen IA-avtale.
LO tar en risiko om de lar IA-avtalen gå i vasken. Venstre vil endre sykelønnsordningen. Frp er på gli og i Høyre er det delte meninger. Overtar de borgerlige regjeringsmakten, kan det bli endringer i sykelønnen om IA-avtalen er blitt historie. Men LO står hardnakket fast på sitt.
Det går over all forventning med Kunstsiloen i Kristiansand. De har skaffet seg en posisjon på det internasjonale kunstkartet, og det er flere besøkende enn de hadde regnet med.
Reidar Fuglestad bygget først opp Dyreparken som en turistmagnet og famileattraksjon. Kunst har han lite greie på. Men å utvikle destinasjoner og skaffe publikummere kan han bedre enn de fleste. Vi har snakket med ham om tiden fra ‘hets til applaus’.
Kunnskapsminister Kari Nessa Nortun hadde ventet mer krutt i innstillingen fra Skjermbrukutvalget. Hun slår fast at digitaliseringen i norsk skole har feilet, vil ikke vente på mer forskning og vil øke tempoet med å beskytte barna mot digitaliseringen i skolen og ellers.
Mandag publiserer vi «toppsjefanalysen» av Kari Nessa Nortun som viser at hun er en av landets beste leder, intet mindre.
Venstres leder Guri Melby har vært frampå med å foreslå at vi skal bevilge 105 milliarder i militær støtte til Ukraina. Jeg tar til orde for at vi skal legge oss på samme nivå som de nordiske landene, vente til Trump kommer på banen og Nato får samlet seg om en mer realistisk strategi en Zelenskyjs «seiersplan».
Jeg har ellers pekt på at helseforetaksmodellen hindrer Jan Christian Vestre i å ta håndfaste grep om helsepolitikken. Han svømmer i tafatthet på det ruspolitiske området.
Mediene er fulle av misnøye med Nav. Nav-sjef Hans Christian Holte har god trening i å svare på kritikk så godt det lar seg gjøre. Nå viser det seg at åtte av ti bruker er fornøyde med Nav. Et godt utgangspunkt for forbedringer, for å si det på byråkratenes språk.
Like fornøyde er vel ikke alle lokalpolitikerne i Lom. Der har ordfører Kristian Frisvold denne uken satt Norgesrekord i partibytte. Han ble valgt som ordfører fra Høyre. Tirsdag ble det kjent at han hadde meldt seg inn i partiet Konservativt. Onsdag meldte han seg ut igjen.