I 2001 stiftet Khalid Salimi Melafestivalen og begynte gradvis å samle støtte og midler til å etablere en permanent arena for «kulturuttrykk som befinner seg i Norge som følge av migrasjon».

Khalid Salimi: – Med tre viktige institusjoner på plass, kan jeg gi meg selv et nytt pusterom

Han kom hit ved en tilfeldighet. 70-åringen Khalid Salimi feires for nær 50 år med mangfold- og menneskerettsarbeid i Norge.

Publisert

Hvis ikke Khalid Salimi hadde brukt opp de 150 dollarne han hadde i lomma allerede den første kvelden han var i Norge i 1976, hadde han dratt videre til Mexico for å møte en dame. Da kunne Melafestivalen, Antirasistisk senter, Tidsskriftet Immigranten og mye annen norsk kultur- og mangfoldsvirksomhet sett nokså annerledes ut.

I 1968 protesterte studenter over hele Europa med mål om å få til et reelt demokrati. De mest markante raddis-lederne var Daniel Cohn-Bendit i Paris, Rudi Dutschke i Berlin og Tariq Ali i Oxford, og felles for dem var at de trodde på en annerledes folkelig styring og andre verdier. Samtidig i Pakistan var 14 år gamle Khalid aktiv i opptøyene der, og så kuler fly forbi da soldatene skjøt på studentene. 1960-tallets Lahore var en millionby med parker, moghol-monumenter, engasjerte diktere, malere, forfattere, revolusjonære intellektuelle og sterke fagforeningsledere som Bhashani med slagord som «jalan jalan,aagan jalan – brenn dem, sett rikdom i brann, rikdommen er vår». Slagord for et oppgjør for nye tider.

– Jeg spanderte pengene mine på dem jeg traff, da jeg kom til Norge. De jeg traff er forresten fortsatt mine venner, sier Khalid Salimi idet han tar imot i sitt kontor i Melahuset i Oslo.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnement gir tilgang til alle artikler digitalt og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS