NHO: Mest pessimisme i byggenæringen

Blant medlemmene i NHO Byggenæringen anser 43 prosent dagens situasjon som dårlig. 37 prosent tror det blir verre. Det er langt flere enn i andre næringer.

NHOs ferskeste medlemsundersøkelse viser at 25 prosent syns situasjonen nå er god, mens 22 prosent ser den som dårlig, altså litt flere positive enn negative. I byggenæringen er det omvendt.

– NHO Byggenæringen skiller seg ut som den eneste landsforeningen der et betydelig flertall av medlemmene har et negativ syn på situasjonen. Bare 14 prosent synes den er god og 43 prosent syns det går dårlig, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO til NTB.

Kort oppsummert har boligbyggingen nådd bunnen, og det er fortsatt høye kostnader.

Rentekuttet lar vente på seg

Når de blir spurt om synet på framtiden i byggenæringen, venter 37 prosent forverring, bare 12 prosent forventer bedring.

– At stemningen er stabilt svak i byggenæringen samsvarer godt med at nybyggingsaktiviteten er mer enn halvert og har forblitt svak et drøyt års tid, sier Dørum.

Det er et rentekutt i sikte, men NHO mener det vil ta tid før det blir noe oppsving i byggenæringen.

– Etter rentemøtet torsdag er det neppe noen i markedet som lenger tror på rentefall før jul. Hovedsynet er at et rentekutt kommer først i mars neste år, sier Dørum.

Går dårlig på hjemmebane

Etter tre måneder med stadig mørkere syn på markedet generelt i Norge, er oppfatningen blant de 15 landsforeningene litt lysere i november.

– Endringen er imidlertid ikke stor, og det er for tidlig å si om trenden har snudd. Historisk sett er situasjonsoppfatningen fortsatt svak, sier Dørum.

Forholdene anses best hos Finans Norge, Offshore Norge og Sjømat Norge.

– Litt overordnet kan vi si at all aktivitet som er hjemmerettet, går mindre godt, mens alt som dreier seg om eksport og energi, går bedre, sier sjeføkonomen.

Medlemsundersøkelse ble gjennomført blant 2960 NHO-medlemmer i perioden 30. oktober til 5. november, før USA-valget.

Krisetid = byggestopp

Rapporten «Boligbygging i Norge» fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tidligere denne uka viser ikke overraskende hvordan boligsektoren over tid er sterkt påvirket av den økonomiske situasjonen.

Nedgangstider merkes både i boligbygging og størrelsen på boligene. For eksempel var det en merkbar nedgang i virksomheten i kjølvannet av finanskrisen i 2008 og 2009.

Først kom det en nedgang i antall tillatelser. Så ble det flere utsettelser og avlysninger av prosjekter. Tall fra 2023 og 2024 viser samme tendens som i 2009 og 2010.

Powered by Labrador CMS